Noví členové Rady ČNB už vědí, co budou dělat. Dědek dohlédne na rozpočet, Mora na řízení rizik

ČTK ČTK
13. 2. 2017 16:28
Na mimořádném zasedání Bankovní rady České národní banky se rozhodovalo nejen o novém rozdělení kompetencí, ale i o úpravě těch stávajících.
Oldřich Dědek a Marek Mora (vpravo).
Oldřich Dědek a Marek Mora (vpravo). | Foto: ČTK

Praha - Bankovní rada České národní banky si v novém složení na mimořádném zasedání rozdělila kompetence. Nový člen Oldřich Dědek bude dohlížet na rozpočet a účetnictví a na sekci statistiky a datové podpory. Další nový člen Marek Mora bude mít na starost sekci řízení rizik a podpory obchodů, dále sekci informatiky a samostatný odbor restrukturalizace.

Bankovní rada řídí organizační útvary ústředí a pobočky ČNB jako kolektivní orgán. Ředitelé sekcí a samostatných odborů v rámci svých pravomocí odpovídají bankovní radě za řízení jim svěřených agend.

Bankovní rada současně schválila, že člen bankovní rady Vojtěch Benda převezme od viceguvernéra Mojmíra Hampla dohled nad sekcí měnovou a že sekce správní bude nově spadat pod člena bankovní rady Tomáše Nidetzkého.

Dědek a Mora od pondělí nahradili v sedmičlenné radě Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Guvernérem ČNB je Jiří Rusnok, spolu s Hamplem je viceguvernérem Vladimír Tomšík.

 

Právě se děje

Další zprávy