Ministerstvo financí bude potřebovat na financování státního dluhu téměř 741 miliard

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 6. 2021 16:20
Nominální dluh vládních institucí Česka stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 630,3 miliardy na 2,5191 bilionu korun. Míra zadlužení sektoru vládních institucí tak meziročně vzrostla o 11,7 procenta HDP. Údaje jsou nadále ovlivněny důsledky epidemie koronaviru, uvedli statistici. Ministerstvo financí (MF) bude letos potřebovat na financování státního dluhu 740,7 miliardy korun.
Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně vzrostla o 11,7 procent HDP
Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně vzrostla o 11,7 procent HDP | Foto: Ludvík Hradilek

Ministerstvo financí tak bude potřebovat o 12,3 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v dubnové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2021. Ministerstvo o tom informovalo ve Čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu.

Mírné zvýšení je zejména v důsledku zahájení výměnných operací, v rámci kterých ministerstvo odkupuje střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy splatné v roce 2022. "Skutečná výše však bude záviset na konečném hospodaření státního rozpočtu a realizovaných výměnných operacích či zpětných odkupech státních dluhopisů ve zbytku letošního roku," uvedlo MF.

Dubnová strategie již zahrnovala novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2021 navyšující schodek státního rozpočtu z 320 miliard korun na 500 miliard korun.

Deficit i dluh stále negativně ovlivňuje pandemie 

Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vládní dluh Česka vzrostl o 366,1 miliardy korun a míra zadlužení o 6,3 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí dosáhlo v prvním čtvrtletí schodku 136,3 miliardy korun, což představovalo 9,9 procenta HDP. Příjmy sektoru vládních institucí dosáhly 40,1 procenta HDP, zatímco výdaje 49,9 procenta HDP. Nárůst dluhu byl tak v prvním čtvrtletí výrazně vyšší než deficit hospodaření.

"Deficit a dluh je i nadále ovlivněn zvýšenými výdaji souvisejícími s nepříznivým vývojem epidemické situace. Hodnota dluhu narostla nejen emisí cenných papírů, ale nově i růstem objemu přijatých úvěrů," uvedla ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Helena Houžvičková. U emitovaných cenných papírů vzrostl dluh meziročně o 497,3 miliardy korun, objem přijatých úvěrů stoupl o 134,6 miliardy korun. Emitované cenné papíry tak i nadále zůstávají hlavní komponentou dluhu, přestože jejich podíl meziročně klesl o 2,9 procentního bodu na 87,7 procenta, uvedli statistici. Hodnota emitovaných cenných papírů a přijatých úvěrů stoupla též mezičtvrtletně.

Saldo hospodaření vládních institucí se v prvním čtvrtletí meziročně zhoršilo o 81 miliard korun, k čemuž podle statistiků přispěly zejména ústřední vládní instituce, jejichž saldo hospodaření se prohloubilo o 88,9 miliardy korun a skončilo v deficitu 154 miliard korun. Místní vládní instituce naopak hospodařily s přebytkem 13,6 miliardy korun, což meziročně představovalo nárůst o 2,1 miliardy. Hospodaření fondů sociálního zabezpečení se meziročně zlepšilo o 5,7 miliardy korun a skončilo přebytkem 4,1 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy