ČSOB v pololetí klesl čistý zisk, vydělala 6,9 miliardy

ČTK ČTK
8. 8. 2013 14:34
Banka doplácí na nízké úrokové sazby na trhu, zisk meziročně klesl o 12 procent

Praha - Československá obchodní banka (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, vykázala v prvním pololetí čistý zisk 6,9 miliardy korun. To je meziroční pokles o 12 procent.

Hlavním důvodem poklesu jsou nízké úrokové sazby na trhu. ČSOB o tom ve čtvrtek informovala v tiskové zprávě.

Objem úvěrů vzrostl meziročně o pět procent na 490 miliard korun. Růst táhly hypotéky (meziročně se jejich objem zvýšil o 19 procent), korporátní úvěry (šest procent) a úvěry pro malé a střední podniky (sedm procent). Díky retailovým vkladům stoupl celkový objem vkladů o procento na 626,4 miliardy korun.

Provozní výnosy klesly o dvě procenta na 16,7 miliardy korun, provozní náklady naopak stouply o dvě procenta na 7,7 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost skupiny k 30. červnu 2013 činila 15,8 procenta.

"Prostředí s nízkými úrokovými sazbami už několik čtvrtletí ukrajuje z výnosů českých bank," uvedl generální ředitel banky Pavel Kavánek.

Pomohl zájem o podílové fondy

Čistý úrokový výnos klesl meziročně o čtyři procenta. I přes nižší příjmy z poplatků z platebních transakcí a běžných účtů v retailu ČSOB navýšila celkové příjmy z poplatků a provizí meziročně o čtyři procenta díky vyšší poptávce po podílových fondech a větším prodejům v oblasti finančních trhů.

Náklady na úvěrové riziko stouply o 27 procent na 0,8 miliardy korun.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing. Společnost je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy