ČSOB se daří, zvýšila čistý zisk na 7,2 miliardy

ČTK ČTK
7. 8. 2014 14:46
Objem úvěrů a vkladů v pololetí vzrostl o osm procent, o devět procent meziročně vzrostly běžné účty. Naopak pokles o 15 procent vykázaly termínované účty.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Čistý zisk skupiny ČSOB v letošním prvním pololetí stoupl meziročně o pět procent na 7,2 miliardy korun. Důvodem jsou vyšší obchodní objemy, náklady na úrovni minulého roku a nižší ztráty ze znehodnocení úvěrů a pohledávek, sdělila banka v tiskové zprávě.

"Pokračujeme ve vývoji produktů a služeb s cílem uspokojit potřeby našich zákazníků. To nám pomohlo udržet nárůst obchodních objemů v klíčových oblastech. Vedle toho jsme udrželi kvalitu úvěrového portfolia a dále snížili ztráty ze znehodnocení. Ty spolu se stabilními provozními náklady a vyššími obchodními objemy pozitivně přispěly k nárůstu čistého zisku," uvedl generální ředitel banky John Hollows.

Z konkurenčních bank České spořitelně v pololetí klesl čistý zisk o 4,6 procenta na 7,78 miliardy Kč, Komerční bance stoupl o 1,2 procenta na 6,4 miliardy korun.

Objem úvěrů a vkladů vzrostl o osm procent

Objem úvěrů ČSOB stoupl meziročně o osm procent na 456 miliard korun zejména díky hypotékám, korporátním úvěrům a leasingu. Objem vkladů vzrostl rovněž o osm procent na 583 miliard Kč. Největší růst, o devět procent, vykázaly běžné účty, rostly i spořicí účty. Termínované účty naopak klesly o 15 procent.

Provozní výnosy klesly meziročně o procento na 15,7 miliardy korun, když nižší výnosy z finančních operací překonaly pozitivní vývoj čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí. Čistý úrokový výnos vzrostl meziročně o dvě procenta, čistý výnos z poplatků a provizí o šest procent.

Provozní náklady zůstaly meziročně stejné na 7,4 miliardy korun. Všeobecné správní náklady klesly o procento zejména díky úsporám v poštovném, profesionálních poplatcích a marketingu, zatímco IT náklady byly meziročně vyšší. Personální náklady meziročně vzrostly o dvě procenta.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy