Tržby Continental Automotive v Česku loni stouply na 53,5 miliardy korun

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
7. 9. 2016 15:20
Firmě, která podle tržeb patří k největším v Česku, loni klesl zisk, tržby ale stouply. Z exportu bylo 96 procent tržeb.
Continental Automotive Trutnov.
Continental Automotive Trutnov. | Foto: Continental Automotive

Jičín – Výrobce součástek pro automobily Continental Automotive Czech Republic z Jičína loni zvýšil tržby o 3,6 procenta na 53,5 miliardy korun. Zisk společnosti loni klesl na 772 milionů korun z předloňských 1,71 miliardy korun.

Firma, která podle tržeb patří k největším v Česku, letos plánuje jejich další růst asi o devět procent na více než 58 miliard korun.

Z exportu bylo 96 procent tržeb. Největšími odběrateli firmy jsou skupiny Volkswagen, Fiat, Ford, General Motors, Renault, KIA, BMW, PSA a Daimler. Společnost to uvedla ve výroční zprávě, kterou založila do Sbírky listin.

Continental Automotive Czech Republic zahrnuje závody v Jičíně, Frenštátu pod Radhoštěm, Brandýse nad Labem, Trutnově a Adršpachu a vývojové centrum v Ostravě. Počet zaměstnanců firmy loni vzrostl o devět procent na 7952 lidí, podnik v lokalitách svých závodů patří mezi největší zaměstnavatele.

Růst výroby a tržeb by firmě měl letos přinést například rozšíření výroby jednotek do převodovky motoru v závodě v Jičíně. Jičínský závod se také letos rozrostl o novou výrobní halu pro lisování plastů, přinést by měla 300 až 400 nových pracovních míst. Investice podniku do rozvoje výroby a vývoje loni dosáhly 8,36 miliardy korun.

Zisk společnosti loni klesl. "Dolarové nákupy materiálu v roce 2015 byly díky silnému dolaru pro společnost drahé a měly hlavní podíl na snížení zisku," uvedla firma v komentáři k výsledku hospodaření.

Závod v Jičíně vyrábí také posilovače brzd a brzdové válce. Ve dvou závodech v Brandýse se dělají rádia, navigace, přístrojové desky, ovladače klimatizací, střešní moduly a palivové dopravní jednotky. Adršpach produkuje ostřikovače skel a světel a Trutnov palivová čerpadla a ventily na recirkulaci výfukových plynů. Frenštátský závod dělá různé elektronické systémy pro karosérie, přístrojové desky a řízení motorů a senzory teploty, rychlosti a polohy.

Největší tržby loni vytvořily závody v Brandýse, celkem 19,7 miliardy korun. Následoval závod Frenštát s odbytem za 14,8 miliardy korun. Nejvyšší dynamiku růstu tržeb loni vykázal závod Jičín, a to o osm procent na 8,4 miliardy korun. "Závod Jičín byl také nominován jako vedoucí závod na podporu zahájení výroby MGU (jednotka převodovky motoru) v závodě Changshu v Číně a v závodě Henderson v USA," uvedla firma ve zprávě.

Vedle jičínské společnosti je hlavní akvizicí německého světového koncernu Continental v ČR pneumatikářská společnost Continental Barum Otrokovice. Ta loni zvýšila tržby o 3,5 procenta na 57,7 miliardy korun a vykázala zisk 3,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy