Čínská firma CITIC chce v Česku postavit strojírenskou továrnu. Nebude to nic malého, řekl Mynář

ČTK ČTK
29. 7. 2018 10:13
Zástupci čínské společnosti CITIC budou jednat s českými podnikateli na fóru, které se uskuteční zřejmě v polovině října.
Čínská firma CITIC.
Čínská firma CITIC. | Foto: ČTK

Praha - Čínská firma CITIC zvažuje v České republice stavbu strojírenské továrny. Informoval o tom kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář.

"Přemýšlí o vybudování minimálně jedné továrny na zelené louce, která by se měla týkat strojírenství. A vím, že CITIC vyhledává další možné aktivity a partnery pro investice v České republice," řekl Mynář.

Na otázku o velikosti investice odkázal na velikost firmy. "Myslím si, že to rozhodně nebude nic malého," podotkl. O tom, jestli bude záměr realizován, by mělo být jasno do konce léta. 

Mynář také doplnil, že zástupci CITIC potvrdili svou účast na česko-čínském obchodním fóru, které by se mohlo konat v první polovině října. Setkání čínských a českých investorů se mělo původně uskutečnit v létě, podle Mynáře byl ale termín posunut.

Záštitu nad ním i účast slíbil také Zeman, řekl kancléř. Prezident patří mezi dlouhodobé podporovatele obchodování s Čínou a čínských investic v ČR. V minulosti sliboval jejich velký nárůst, podle kritiků jsou proti očekávání nižší.

Většinu čínských obchodních aktivit dosud zaštiťovala v ČR společnost CEFC Europe. Po potížích jejího předsedy a zároveň Zemanova poradce Jie Ťien-minga se zákony v Číně oznámila vstup do firmy státní firma CITIC. V červnu český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže majetkovou transakci posvětil.

Podle informací Mynáře nyní "dochází k postupnému uspokojování věřitelů skupiny CEFC mimo Českou republiku, a pokud se tak již nestalo, tak v nejbližší době přejdou všechny aktivity na CITIC Europe".

Firma v minulosti uvedla, že bude pokračovat v investicích CEFC v Česku. Další peníze plánuje vložit právě do vzniku nové továrny. 

Stavba pneumatikárny se nekoná

V minulosti Zeman a lidé z jeho okolí také často mluvili o zájmu čínské firmy Linglong Tire o stavbu pneumatikárny v České republice. Řeč byla především o některých lokalitách na severní Moravě.

Podle Mynáře byla ale investice zastavena. "Byli jsme velmi blízko, hledala se vhodná průmyslová zóna, což by se nakonec i našla v katastru Frýdku-Místku," řekl. Ze slov vedení Moravskoslezského kraje a Ostravy ale podle Mynáře vyplynulo, že kvůli nedostatku pracovních sil není o stavbu zájem. "Tento projekt je minimálně pozdržen, pokud nedojde k jeho úplnému opuštění," řekl.

V listopadu Zeman pojede na čtvrtou návštěvu Číny ve funkci prezidenta. V Šanghaji se zúčastní mezinárodního veletrhu věnovaného dovozu do Číny. Pražský hrad má podle Mynáře slíbeno, že pokud Zeman veletrh navštíví, setká se s ním v Šanghaji čínský prezident Si Ťin-pching.

Video: Zemanovi muži v Číně? Zvláštní mise, Česko se bezvýhradně obrací k Číně na úkor spojenců, říká Hála

Prodlužování angažmá Jie Ťien-minga na Hradě? Zdržovací taktika Zemana, zahraniční politika směrem k Číně se ministerstvu zahraničí vymkla kontrole. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy