Chystejte se i na horší časy, chce ČNB po bankách. Nemusí být vždy dobře jako dnes

Martin Jašminský
18. 12. 2017 10:37
Tuzemské banky a kampeličky budou muset kapitálově posílit. Ziskovost bank je dopovaná tím, že se nevytváří tolik rezerv na budoucí ztráty. Zadluženost domácností rychle roste.
ČNB zasahuje. (ilustrační foto)
ČNB zasahuje. (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek

Praha - Bankovní rada České národní banky rozhodla, že všechny banky a kampeličky budou muset posílit svůj kapitál. Výsledkem projednávání otázek finanční stability české ekonomiky a jejího výhledu je, že se pro všechny banky a kampeličky zvýší proticyklická kapitálová rezerva.

Ta je v současné době 0,5 procenta z většiny jejich obchodů a investic. Již dříve centrální banka rozhodla, že v polovině příštího roku tato sazba vzroste na jedno procento. A dnes oznámila, že od roku 2019 vzroste na 1,25 procenta.

Pro banky a kampeličky to znamená poměrně výrazný zásah do jejich obchodní strategie a chování na trhu. Na něm probíhá velmi silný konkurenční boj, díky dobré kondici ekonomiky a víře domácností i firem v jejich budoucnost silně rostou také úvěry.

Česko patří v Evropské unii mezi země, kde objem úvěrů stoupá nejrychlejším tempem. Jen u domácností se celkový objem dluhů v posledních dvou letech zvyšoval meziročně o více než 100 miliard korun.

Čím víc banky a kampeličky úvěrují či investují do jiných více či méně rizikových obchodů, tím musí podle pravidel ČNB adekvátně růst i jejich kapitálová síla.

Tuzemské banky patří stále k nejziskovějším v Evropě, takže si mnohé z nich mohou na svou expanzi vydělat. Otázkou ovšem zůstává, zda budou moci svým akcionářům posílat stejně vysoké dividendy, nebo naopak víc zisku držet ve vlastním kapitálu.

Jiné banky mohou získat pro expanzi kapitálovou podporu naopak od svých akcionářů. Další finanční domy mohou obchodní strategii přizpůsobit tak, že například svou expanzi pozastaví a tím jim neporostou náklady na kapitál.

Důležitým faktorem v rozhodování centrální banky byl fakt, že vysoká ziskovost tuzemských bank je hnaná tím, že klesají náklady na riziko. To znamená, že banky nevytvářejí takové množství rezerv na případné budoucí ztráty a nebo dokonce své rezervy rozpouštějí.

To jim sice umožňuje aktuální skvělá ekonomická situace - ale při změně ekonomického vývoje či dokonce příchodu nějaké krize by to pro banky mohlo mít vážnější dopady do jejich hospodaření. Také by to v budoucnu mohlo podvázat ochotu bank úvěrovat, což by případnou krizi ještě prohloubilo.

 

Právě se děje

Další zprávy