Nový jízdní řád: ČD i RegioJet přidávají spoje, dopravu zrychlí tunely

31. 10. 2018 15:17
České dráhy zavádějí nové noční spojení jižní Moravy a Ostravy s Berlínem. Posílí také spoje mezi Prahou a Opavou a páteční linku z Prahy do Košic.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Petr Kučera

Praha  - Na železnici bude v příštím roce obnoven provoz na dvou regionálních tratích, na další dvě naopak již vlaky nevyjedou. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zveřejnila nový jízdní řád na svém webu. Platit začne od 9. prosince. Na hlavních koridorech se doprava příliš nezmění, zrychlí především vlaky mezi Prahou a Plzní.

Mezi největší změny patří obnovení sezonního víkendového provozu na tratích Moravské Budějovice-Jemnice a Opava-Svobodné Heřmanice. Nově naopak nebudou vlaky jezdit na trati mezi Svojšínem a Borem. Kvůli plánovanému otevření nových tunelů mezi Plzní a Ejpovicemi zanikne také trať Plzeň-Chrást u Plzně.

Na hlavních koridorech se doprava příliš nezmění. Novinkami v provozu Českých drah je nové noční spojení jižní Moravy a Ostravy s Berlínem. Státní dopravce zároveň některé spoje posílí, jde například o spoje mezi Prahou a Opavou a páteční linku z Prahy do Košic. Díky novým tunelům zrychlí spojení mezi Prahou, Plzní a Mnichovem.

RegioJet rozšíří spojení o pár vlaků na trase Praha-České Budějovice. Nově budou žluté vlaky zastavovat ve Skalici nad Svitavou. Ostatní spoje RegioJetu mezi Prahou, Ostravskem, jižní Moravou a Slovenskem zůstanou beze změny.

Leo Express zachoval stejný rozsah provozu jako dosud, největší změnou je zrychlení spojů mezi Prahou a Košicemi o 17 minut. Černozlaté vlaky tak budou opět jezdit zejména trase Praha-Bohumín, v menším rozsahu budou zajíždět do Karviné, Starého Města a na Slovensko.

Nový jízdní řád podle SŽDC obsahuje 9509 pravidelných a 152 příležitostných spojů celkem 13 dopravců. Z pravidelných spojů je 704 dálkových a 8805 regionálních.

 

Právě se děje

Další zprávy