Císařské slzy, Pračep i Horáková: Slova spjatá s pivovarem, který slaví narozeniny

Klikněte pro vstup do galerie.
Smíchovský pivovar slaví kulatiny. Před 150 lety ho založili čeští "aktivisté", kteří se v tehdejším Rakousku-Uhersku chtěli vymezit vůči Němcům, vedle nichž si připadali jako přehlížení příbuzní. Dnes je pivovar druhým největším v zemi. Podívejte se, co za tu dobu zažil. Na obrázku je kresba z časopisu Světozor z roku 1871 od malíře Františka Chalupy. Pivovar ukazuje z dnešní ulice Svornosti směrem do Pivovarské.
Smíchovský pivovar vznikl ze vzdoru. Ještě v  19. století totiž byli Češi považováni za občany druhé kategorie. Chtěli to změnit a udělali to tak, že začali dávat své drobné úspory do českých úvěrních spolků (záložen). Tak mohl vzniknout kapitál, z něhož se financovaly další projekty. Jedním z nich byl i smíchovský pivovar. Subskribce, čili dnešní smlouva o smlouvě budoucí, o vzniku Akcionářského pivovaru na Smíchově byla sepsána v dubnu 1868. Obsahovala například ustanovení, že pivovar se zřídí na akcie a každá bude na 500 zlatých. Až bude mít spolek 20 akcionářů, zvolí se výbor, který ho bude řídit.
Akcionářů však nebylo mnoho, a tak spolek na konci srpna téhož roku vydává inzerát, který svolával první valnou hromadu pivovaru a zároveň nabízí lidem možnost přidat se do vznikajícího podniku. Zakládající hromada se konala v hostinci U Zlatého anděla (poblíž dnešního Obchodního centra Nový Smíchov).
Plánek s uspořádáním smíchovského pivovaru do roku 1870.
Foto: Archiv Martina Česáka
Iva Špačková Iva Špačková
23. 7. 2019 6:50
Smíchovský pivovar slaví kulatiny. Před 150 lety ho založili čeští "aktivisté", kteří se v tehdejším Rakousku-Uhersku chtěli vymezit vůči Němcům, vedle nichž si připadali jako přehlížení příbuzní. Pivovar přežil první a druhou světovou válku, socialismus i přechod na tržní ekonomiku a dnes je druhým největším v zemi. Podívejte se, co za tu dobu zažil.
 

Právě se děje

Další zprávy