ČEZ dostane miliardy od Albánie. Arbitráž skončila dohodou

Ekonomika Ekonomika
16. 10. 2014 11:05
ČEZ je s dohodou spokojen, i když nákupem distribuční společnosti z roku 2009 celkově přišel o dvě miliardy korun.
Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš je spokojený.
Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš je spokojený. | Foto: Vojtěch Marek

Praha, Vídeň – ČEZ definitivně dostane 100 milionů eur, tedy zhruba 2,75 miliardy korun, od Albánie. Balkánská země neochránila investici českého energetického obra do místní distribuční společnosti. Obě strany nyní potvrdily předchozí dohodu z června tohoto roku, splnily totiž všechny podmínky pro úspěšné dokončení transakce.

ČEZ s Albánií tedy ukončil arbitrážní spor, který zahájil v květnu loňského roku, a získal částku obdobnou počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti. Přesto ČEZ přijde přibližně o dvě miliardy korun.

"Jsem rád, že jsme dokázali dohodu dotáhnout do konce, že strany řádně splnily smluvené odkládací podmínky. Nyní nic nebrání tomu, aby nám začala být částka převáděna na účet," uvádí Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Albánie dohodu potřebovala

Podle uzavřené dohody obdrží ČEZ za úhradu pohledávek a převod podílu v distribuční společnosti kompenzaci 85 milionů eur, dalších 15 milionů eur již společnost obdržela. Částka bude vyplácena do roku 2018 v ročních splátkách, které jsou kryty garancí renomované evropské banky.

Dnem nabytí účinnosti dohody byl převeden i 76% podíl společnosti ČEZ v distribuční společnosti zpět na albánský stát.

"Díky sjednané dohodě budeme moci se získanými finančními prostředky disponovat výrazně dříve, aniž bychom museli čekat řadu let na výsledky arbitráže," doplňuje Beneš.

Albánie měla v poslední době zájem na ukončení sporu. Jen tak totiž může získat 200 milionů dolarů od Světové banky a dalších institucí na modernizaci energetického sektoru v zemi.

Ukončení sporu schvalují i odborníci z odvětví. "ČEZ sice na celé albánské transakci ztrácí asi dvě miliardy korun, ale příjem 100 milionů eur a rychlé ukončení sporu je zřejmě lepší než mezinárodní arbitráž, která obvykle znamená dlouhý a poměrně nákladný proces. Navíc s negarantovaným výsledkem," uvedl například energetický expert společnosti ENA Jiří Gavor.

Nepovedená balkánská investice

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (dnes asi 2,8 miliardy korun) koupila 76 procent v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje. Loni v lednu odebral albánský regulační úřad společnosti licenci s odůvodněním, že firma nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora dosadil státního administrátora, čímž společnost ČEZ ztratila nad firmou kontrolu.

Český podnik pak loni v květnu zahájil mezinárodní arbitráž na základě Smlouvy o energetické chartě, kterou ratifikovala Česká republika i Albánie a která upravuje ochranu mezinárodních investic v oblasti energetiky.

 

Právě se děje

Další zprávy