ČEZ chystá propouštění, levnější elektřina mu sráží zisk

Ekonomika Ekonomika, Petr Lukáč, Nikita Poljakov, HN
30. 9. 2014 10:00
"Evropská energetická politika je nezvládnutý projekt a EU zde úplně selhala,“ tvrdí šéf energetické skupiny.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. | Foto: Reuters

Praha – Zhruba šest miliard korun ročně by energetická skupina ČEZ potřebovala ušetřit na stálých nákladech. Mimo jiné plánuje, že propustí zhruba šest procent z nynějších 26 tisíc zaměstnanců. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl generální ředitel firmy Daniel Beneš.

ČEZ ale zároveň chce nakupovat. Do jeho strategie patří akvizice Slovenských elektráren a reakce na posun energetického trhu směrem k zákazníkovi. "Když budete chtít být za pár let energeticky soběstačný, budeme tou firmou, která vám dodá solární panely, baterie, půjčí vám na ně, poskytne pojištění i údržbu," říká Beneš.

„V souhrnu budou úspory avizovaných 16 až 27 procent, nejvíc na centrále. Šetříme ve všech kategoriích. Plánujeme velké úspory například ve vozovém parku. Řešíme, kolik lidí má jezdit služebním autem a jakým typem,“ upřesňuje Beneš.

Depresivní příběh

Základní příčiny úsporných opatření podle něj stojí vně ČEZu. „Je to obecně situace v Evropské unii, její energetické politice a přístupu členských států k ní. Je to dost depresivní příběh. Evropská energetická politika je nezvládnutý projekt a EU zde úplně selhala,“ tvrdí šéf energetické skupiny.

„Hovoří se o liberálním evropském trhu, ale souběžně si každá země tvoří vlastní podmínky a dotační programy, kde si jde svojí cestou. Jeden stát hovoří o podpoře obnovitelných zdrojů, druhý o podpoře jádra. Všichni si přitom hrají na to, že propojují trhy. Vede to k jejich rozpadu. Je to nezvratný proces s dopady do ceny elektřiny i pro zákazníky,“ říká Beneš v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Cena klesla na třetinu

Beneš připomíná, že ČEZ v roce 2008 a 2009 elektřinu prodával až za 90 eur za megawatthodinu, nyní je to 35 eur. Náklady na výrobu přitom neklesly.

"Pokles ceny elektřiny o jedno euro pro nás znamená ročně snížení provozního zisku zhruba o 1,5 miliardu korun. A za rok vám může cena klesnout až o deset eur," upozorňuje. A dodává, že lidé kvůli regulačním poplatkům paradoxně platí více než dřív.

Celý rozhovor si přečtěte v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy