Český průmysl kopíruje německý. Také on se propadl

Ekonomika Ekonomika
7. 10. 2014 9:53
Trh očekával v průměru růst průmyslové produkce o procento, místo toho přišel v srpnu pokles o takřka tři procenta.
Dovolené v automobilkách stáhly průmysl do propadu.
Dovolené v automobilkách stáhly průmysl do propadu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha – Výsledek českého průmyslu za srpen negativně překvapil. Zatímco trh v průměru čekal meziroční růst o procento, data Českého statistického úřadu ukazují pokles po očištění o 2,8 procenta. Srpnová čísla podle statistiků významně ovlivnily celozávodní dovolené. Dohromady za červenec a srpen průmyslová produkce meziročně vzrostla o 1,7 procenta.

Ve srovnání s červencem byla průmyslová produkce v srpnu po vyloučení sezonních vlivů nižší o 3,6 procenta. Podobně výrazný pokles průmyslové produkce v srpnu hlásí i Německo.

"I přes srpnový pokles počítáme s dalším růstem průmyslu. Nic by na tom neměly změnit ani sankce proti Rusku. Zahraniční poptávka Evropy by se měla nadále zvyšovat, což bude hrát do karet domácím exportérům. Dlouhodobě ukotvená koruna na slabších úrovních jim bude stále držet otevřené dveře na zahraniční trhy," říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

"Efekt dovolených byl buď ještě větší, než čekal trh, anebo za poklesem stály ještě další faktory. Předstihové indikátory, jako je například index nákupních manažerů, ovšem slibují pokračující expanzi českého průmyslu v dalších měsících," přidává se s pozitivním výhledem do blízké budoucnosti Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíc přispěla výroba aut, která byla v předchozích měsících naopak tahounem růstu. Letos v srpnu se ale meziročně snížila o 13,4 procenta, zatímco v červenci vykázala meziroční přírůstek skoro o polovinu. Vliv měly celozávodní dovolené v mladoboleslavské Škodě Auto a kolínské TPCA, které letos připadly na počátek srpna.

Během prázdnin rostly zakázky i tržby

Odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla v srpnu meziročně kleslo o 7,6 procenta, sektor těžby a dobývání o 13,6 procenta. Průmyslová produkce naopak vzrostla v chemickém průmyslu o 12,6 procenta, zvýšila se také výroba počítačů a elektroniky.

Tržby z průmyslové činnosti se v srpnu meziročně snížily o 1,5 procenta. Tržby z přímého vývozu vzrostly o 4,2 procenta. Domácí tržby, které ale zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly o 7,1 procenta. Dohromady za oba prázdninové měsíce tržby meziročně stouply o 6,7 procenta, uvedl statistický úřad.

Hodnota nových zakázek v srpnu ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,7 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 2,8 procenta. Dohromady za červenec a srpen hodnota nových průmyslových zakázek meziročně vzrostla o 9,7 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14 procent a tuzemské o 7,5 procenta.

"Sečteno a podtrženo, klesly zakázky zejména z domácího hlavního odvětví, tedy výroby motorových vozidel. Domácí ekonomika závislá na produkci motorových vozidel výpadek výrazně pociťuje," komentuje situaci Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy