Špatná zpráva z Německa. Průmysl klesl nejvíce od krize

ČTK ČTK
7. 10. 2014 8:54
Dnešní údaje spolkového ministerstva hospodářství jsou další známkou zhoršující se kondice největší evropské ekonomiky.
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Průmyslová výroba v Německu klesla v srpnu proti předešlému měsíci o čtyři procenta, což byl výraznější pokles, než čekaly i ty nejpesimističtější předpovědi. Byl to nejhlubší pokles výkonu německého průmyslu od počátku roku 2009, kdy vyspělý svět zažíval finanční a ekonomickou krizi.

Dnešní údaje spolkového ministerstva hospodářství jsou další známkou zhoršující se kondice největší evropské ekonomiky. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru snížení produkce o 1,5 procenta a maximálně o tři procenta. V červenci výroba vzrostla o 1,6 procenta.

"Průmyslová výroba nyní prochází slabou fází,... hloubku poklesu ale zkreslil vliv dovolených," uvedlo ministerstvo. Celkově lze v celém třetím čtvrtletí čekat slabý výkon průmyslu, dodal úřad.

Propad vedl klíčový zpracovatelský sektor, jehož produkce se snížila o 4,8 procenta; z toho výroba investičního zboží klesla o 8,8 procenta. Produkce stavebnictví oslabila o dvě procenta, zatímco výkon energetiky mírně stoupl.

Podle pondělních údajů se zakázky německých průmyslových podniků v srpnu propadly o 5,7 procenta, což byl rovněž jejich nejprudší pokles od roku 2009. Stál za tím hospodářský útlum v eurozóně a nejistota spojená s krizemi v zahraničí, například na Ukrajině.

Německá ekonomika na začátku roku výrazně oživila z loňského útlumu. Ve druhém čtvrtletí ale její výkon proti předešlému čtvrtletí nečekaně klesl o 0,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy