Česko může kvůli Brexitu přijít až o 10 miliard ročně, výraznější ale bude politický dopad

ČTK ČTK
20. 6. 2016 15:02
Až o 10 miliard korun ročně by podle analýzy společnosti Deloitte mohla přijít česká ekonomika, pokud se Velká Británie rozhodne vystoupit z EU. Analytik Conseq Investment Management Martin Lobotka upozornil, že mnohem závažnější dopad takzvaného Brexitu může být politický. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar uvedl, že Brexit by byl pro český byznys velmi nepříjemný.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Případné vystoupení Velké Británie z EU by českou ekonomiku v dlouhodobém horizontu mohlo připravit o 3,7 až 10,4 miliardy korun ročně, tedy o 0,08 až 0,23 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte. V horizontu dvou let by pak byl dopad na Česko 0,09 až 0,15 procenta HDP.

Podle hlavního analytika Conseq Investment Management Martina Lobotky by byl mnohem závažnější politický dopad takzvaného Brexitu než dopad ekonomický. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR, který dnes podpořil setrvání Británie v EU, by v případě vystoupení Česká republika mimo jiné totiž ztratila také spojence v boji proti přílišné regulaci a byrokracii v EU.

"Rozhodnutí Velké Británie vystoupit z EU by nemělo dopad jen na její ekonomiku, ale také na ostatní země. Nejvíce jsou vůči britské ekonomice exponovány sousední země a malé otevřené ekonomiky: Irsko, země Beneluxu, skandinávské země a ekonomiky střední a východní Evropy, včetně ČR," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Studie Deloitte přitom vychází z analýz britského ministerstva financí. Podle první, která se zabývá krátkodobými dopady, by v horizontu dvou let byl HDP Velké Británie o 3,6 procenta nižší než v případě setrvání v EU. Pesimističtější varianta počítá s poklesem HDP o šest procent.

Podle druhé britské analýzy, která se zabývá dlouhodobým dopadem, by byl britský HDP po 15 letech nižší o 3,4 až 4,3 procenta nižší. V takovém případě by ovšem měla Británie zůstat jako Norsko součástí jednotného evropského trhu. Pokud by Britové spoléhali jen na členství ve Světové obchodní organizaci nebo uzavřeli bilaterální smlouvy s ostatními zeměmi, dopad by byl ještě větší.

Hlavní analytik Conseq Investment Management Martin Lobotka dnes upozornil, že mnohem závažnější dopad takzvaného Brexitu může být politický. Pokud totiž Británie z EU odejde, prolomí podle Lobotky tabu stálosti evropského projektu a vzroste pravděpodobnost, že se k ní v budoucnu někdo přidá. "Tato pravděpodobnost bude o to větší, oč lépe se Británii mimo EU ve srovnání s očekáváním povede. Právě proto se domnívám, že Francie i Německo nebudou chtít s Británií po odchodu jednat v rukavičkách a ´norský´ model spolupráce nebude na stole," uvedl.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar uvedl, že Brexit by byl pro český byznys velmi nepříjemný. "Ztratili bychom spojence, se kterým v Bruselu bojujeme proti přílišné byrokracii a přebujelé regulaci, které dusí podnikatelskou aktivitu v Evropě," uvedl.

Podle nedávné studie Raiffeisenbank by přímý dopad případného vystoupení Británie z EU na tuzemskou ekonomiku byl omezený, v horizontu dvou až tří let by mohl snížit ekonomický růst o několik desetin procentního bodu. Recese by Česku ani v extrémním případě úplného výpadku obchodu s Británií ale nehrozila.

Analytici Komerční banky již dříve uvedli, že by vystoupení Británie z EU mohlo v případě nejhoršího možného scénáře připravit Česko o 38 miliard korun z evropských fondů. Současně by úplný výpadek vzájemného obchodu a služeb mohl snížit růst ekonomiky o 1,9 procentního bodu. Podle nich je ovšem takový scénář, který počítá s úplným přetrháním obchodních vazeb a zastavením plateb Británie do EU rozpočtu, málo pravděpodobný.

 

Právě se děje

Další zprávy