Česko jako energetická velmoc není utopie. Experti v diskusi řešili, jak na to

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 9. 12. 2021 11:37
Česko má v energetice silnou tradici. Působí zde řada firem, za nimiž stojí originální nápady a které úspěšně prodávají své výrobky doma i za hranicemi. Jaké vize ohledně dalšího směřování země mají jejich zakladatelé a majitelé? Jak zmodernizovat energetiku, aby co nejméně poškozovala planetu? I o tom ve čtvrtek diskutovali hosté týdeníku Ekonom v debatě s názvem Energetická velmoc Česko?
Video: Ekonom

V posledních patnácti letech panovalo v české energetice bezvětří. Nic zásadního se neměnilo ani v českém energetickém mixu, ani v cenách energií. Největší novinkou byly transformátory postavené na hranicích s Německem, které měly pomoci zvládat náhlé přetoky energie od sousedů, a chránit tak stabilitu tuzemské distribuční sítě.

V letošním roce ale klid náhle skončil. Výrobci elektřiny i stát si teď lámou hlavu nad tím, jak přenastavit tuzemské zdroje elektřiny, kterým stále dominuje uhlí. To je podle nového evropského kurzu nežádoucím, avšak zároveň stále nejlevnějším palivem. Jak ale takovou změnu provést, aby byly ceny energií rozumné? Jak v tom může Česku pomoci třeba rozvoj chytrých sítí? A může si malá země stále ještě v energetice hledat svou vlastní cestu, nebo jí ji nadiktují větší sousedé?

Nejen o těchto otázkách diskutovali hosté týdeníku Ekonom v debatě s názvem Energetická velmoc Česko? Pozvání do studia přijali náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla, místopředseda představenstva distribuční společnosti EG.D ze skupiny E.ON Pavel Čada, spolumajitel energetické společnosti Mico Jiří Denner, zakladatel společnosti Tedom Josef Jeleček, energetický analytik Michal Šnobr a ředitel pro strategii poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer.

 

Právě se děje

Další zprávy