Česko zakáže "nejspíše rakovinotvorný" glyfosát na polích. Oblíbený Roundup přežil

ČTK ČTK
17. 9. 2018 11:41
Experti se přou o spojitost glyfosátu s rakovinou. To loni Evropská komise odmítla a prodloužila licenci na použití herbicidu o pět let.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Stát od ledna zakáže využívání herbicidu glyfosát na urychlení dozrávání a vysušování plodin, nebude také možná jeho plošná aplikace, informovalo ministerstvo zemědělství. Zákaz se netýká v domácnostech používaných herbicidů s glyfosátem, mezi které patří zejména přípravek Roundup.

Lidové noviny uvedly, že používání glyfosátu až dosud zemědělcům šetřilo peníze mimo jiné za dosušování, hlavně u kukuřice, řepky a slunečnic.

"Zákaz se bude vztahovat i na plošnou aplikaci těchto přípravků. To znamená, že je bude možné použít pouze cíleně v případech, kdy nebude možné použít jiný účinný postup. Jde o první z důležitých kroků, kterými chceme výrazně snížit používání glyfosátu," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Podle ministerstva se loni v Česku spotřebovalo 750 000 litrů glyfosátů, v roce 2013 pak 935 000 litrů.

Evropská komise loni v prosinci prodloužila licenci na používání glyfosátu o pět let. Komise to zdůvodnila prohlášením, že po důkladném posouzení všech dostupných údajů o glyfosátu dospěla k závěru, že neexistuje žádná spojitost mezi glyfosátem a rakovinou u lidí, jak se laická veřejnost obává.

Rovněž upozornila na to, že za schvalování, používání nebo zákazy přípravků na bázi glyfosátu zodpovídají jednotlivé členské státy, pokud jde o jejich používání na jejich územích. Komise dodala, že v EU se schvalují pouze látky, pro které existují objektivní důkazy bezpečného používání.

"To sice obnovilo schválení účinné látky glyfosát, současně však umožnilo členským státům, aby na národní úrovni rozhodly o omezení jejího použití," dodalo dnes české ministerstvo.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Americká biotechnologická společnost Monsanto, která vyrábí přípravky na ochranu rostlin, čelí několika tisícům žalobám. V červenci prohrála soudní spor i 289 milionů dolarů (více než 6,4 miliardy korun). Podle rozsudku mimo jiné i v Česku prodávaný Roundup, který obsahuje právě glyfosát, způsobil rakovinu muži z Kalifornie.

 

Právě se děje

Další zprávy