České internetové firmy se postavily proti praktikám Googlu

ČTK ČTK
27. 5. 2014 10:38
Firmám vadí zobrazování cizího obsahu, typicky fotek ve vysokém náhledu, i manipulace s výsledky vyhledávání.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - České internetové firmy se postavily proti praktikám největšího světového vyhledávače Google. Vadí jim zobrazování cizího obsahu i manipulace s výsledky vyhledávání. Na úterní tiskové konferenci to oznámilo Sdružení pro internetový rozvoj, které tuzemské internetové podnikatele zastřešuje.

Google chce věc komentovat až po očekávaném verdiktu Evropské komise. Komisi, která věc vyšetřuje, již navrhl, že služby upraví. Úpravy jsou ale podle SPIR nedostatečné a problém spíše prohlubují.

Firmám vadí zejména služba Google Images, která od loňska zobrazuje vyhledané snímky v mimořádně velkých náhledech, které často odpovídají původnímu rozlišení. V praxi tak nabízí cizí obsah bez kompenzace tvůrcům a majitelům.

Dalším problémem je upřednostňování vlastních specializovaných služeb ve výsledcích vyhledávání na Googlu. Jde například o nákupní rádce Google Shopping. Uživatel se přitom může mylně domnívat, že jde o přirozený výsledek vyhledávání, nikoliv o reklamu.

Provedeme změny

Sdružení kritizuje stejné věci, které vadí i Evropské komisi, kde se nyní vede s Googlem antimonopolní řízení. Sdružení se k řízení připojilo a zároveň vyzvalo českou vládu, aby se postavila na stranu českých firem a vytvořila tlak na evropskou exekutivu, která má v červnu rozhodnout, zda dá praktikám Googlu zelenou. V případě, že se tak stane, Sdružení pro internetový rozvoj se bude bránit u českých soudů a zároveň zahájí informační kampaň o praktikách Googlu.

Kdyby Evropská komise za určitých podmínek umožnila Googlu nabízet své služby, mohlo by to podle Jana Simkaniče ze Sdružení pro internetový rozvoj znamenat zánik řady menších lokálních internetových firem i oslabení těch velkých.

"Provedeme významné změny ve způsobu, jakým Google působí v Evropě. Spolupracujeme s Evropskou komisí na řešení vznesených připomínek a těšíme se na vyřešení této záležitosti," uvedl již dříve viceprezident firmy Kent Walker.

 

Právě se děje

Další zprávy