České Energo-Pro má další bulharskou pokutu

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 1. 2014 16:28
Zhruba 3,74 milionu korun musí firma platit za zneužívání dominantního postavení na trhu
Bulharský proud.
Bulharský proud. | Foto: Reuters

Sofia - Bulharský antimonopolní úřad udělil české energetické společnosti Energo-Pro pokutu 266 040 leva (zhruba 3,74 milionu korun) za zneužívání dominantního postavení na trhu. Podobné pokuty od Komise na ochranu hospodářské soutěže (KZK) dostala společnost loni dvě.

Společnost Energo-Pro je přesvědčená, že pokuta byla udělena v rozporu s bulharskými předpisy a podá proti ní žalobu ke správnímu soudu, řekl ČTK člen představenstva Jiří Krušina.

"Jedná se o pokutu za opožděné připojení jedné fotovoltaické elektrárny. Tato záležitost nesouvisí s činností Energo-Pro. Bylo to ještě za předchozího vlastníka, společnosti E.ON, ale z dokladů, které máme k dispozici vyplývá, že postupoval správně. My jsme pokutu dostali jako právní nástupce," řekl Krušina.

Podle webu informační agentury Standart porušila Energo-Pro předpisy zpomalením procesu připojování výrobce energie z obnovitelných zdrojů do energetické soustavy. Tento postup může podle komise znemožnit, omezit nebo narušit hospodářskou soutěž na trhu s výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů, a může tedy mít dopad na zájmy spotřebitelů.

#box1

Komise zahájila řízení na žádost společnosti V2M, která vlastní fotovoltaickou elektrárnu v oblasti Dobrič na severovýchodě Bulharska, kde Energo-Pro působí. Vyšetřování potvrdilo, že otálení s připojením elektrárny do energetické soustavy bránilo společnosti V2M v podnikání.

Antimonopolní úřad podle Krušiny v těchto případech vede řízení na základě podnětu, vydává rozhodnutí a v řadě případů dochází po soudním přezkumu k jejich zrušení. "Očekávám, že se tomu tak stane i v tomto případě," dodal člen představenstva Energo-Pro, podle nějž firma ročně připojí stovky až tisíce nových zákazníků.

Bulharské úřady zaměřily větší pozornost na české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou EVN počátkem loňského roku kvůli vysokým fakturám, jež vyvolaly masové protesty Bulharů. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou. Regulační úřad poté v únoru spustil proces, který mohl vést k odebrání licence ČEZ, ale v listopadu bylo řízení zastaveno.

Nicméně kvůli stížnostem bulharských zákazníků na podle nich drahou energii regulační úřad od začátku letošního roku opět snížil ceny elektrické energie pro domácnosti i průmyslové odběratele. Zároveň v bulharských odbočkách zmíněných třech zahraničních společností zahájil kontroly. ČEZ již dříve uvedl, že se proti rozhodnutí snížit ceny bude bránit soudní cestou. Loni úřad podobné zlevnění elektřiny provedl dvakrát.

 

Právě se děje

Další zprávy