České dráhy: Modernizujeme, proto máme víc cestujících

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
28. 1. 2014 12:39
Celkem státní dopravce loni přepravil 169,3 milionu lidí.
RegioPanter. Ilustrační foto
RegioPanter. Ilustrační foto | Foto: České dráhy

Praha - Českým drahám vloni přibylo půl milionu cestujících. Celkem státní dopravce přepravil 169,3 milionu lidí. Přepravní výkony drah stoupaly třetím rokem po sobě, což ČD spojují s postupnou modernizací vozidlového parku. Nejvíce zákazníků přibylo v dálkových a příměstských vlacích.

"Meziroční srovnání s rokem 2012 je rovněž ovlivněno skutečností, že rok 2012 byl přestupný. I když jde jen o jeden den, představuje to 300 - 500 tisíc cestujících," uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Michal Štěpán. Kromě nižšího počtu dní množství přepravených osob negativně ovlivnily rovněž loňské povodně, které v postižených oblastech způsobily omezení železniční dopravy.

Kromě růstu počtu cestujících se vloni zvýšil i ukazatel zohledňující délku trasy, kterou lidé vlaky Českých drah cestují. Přepravní výkon se mezi roky 2012 a 2013 zvýšil o 17 milionů tzv. osobokilometrů a délka průměrné ujeté trasy činila 41 kilometrů, uvedly ČD.

Průměrné stáří vozového parku Českých drah bylo k začátku letošního roku 21,7 roku. Mladší jsou lokomotivy, které jsou v průměru staré necelých 18 let, zatímco průměrné stáří vagonů je téměř 25 let. Jako nová vozidla jsou v těchto údajích započítány i stroje, které prošly větší modernizací. V roce 2012 dosahovala průměrná hodnota stáří vozidel ČD 23,4 roku.

Konkurenční RegioJet, který provozuje vlaky mezi Prahou a Ostravskem, loni přepravil 1,64 milionu cestujících, což je oproti předcházejícímu roku o 42 procent více. Leo Express zatím loňské statistiky nemá, v polovině listopadu však uvedl, že za první rok provozu svezl 800 tisíc cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy