Česká spořitelna vydělala za pololetí 8,15 miliardy

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 7. 2013 8:21
Výsledek odráží slabou poptávku domácností po spotřebitelských úvěrech.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká spořitelna vykázala v prvním pololetí konsolidovaný čistý zisk ve výši 8,15 miliardy korun. Největší bance v Česku co do počtu klientů se v prvním pololetí dařilo nepatrně hůře než ve stejném období loňského roku, hospodářský výsledek se zhoršil o 0,8 procenta.

Provozní zisk klesl o 6,4 procenta na 12,25 miliardy korun, mohly za to hlavně extrémně nízké úrokové sazby, které se drží téměř na nule. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou společnost v úterý vydala.

"Výsledky České spořitelny tak odráží dění v české ekonomice. Zatímco vklady klientů rostou, nadále přetrvává opatrnost a slabá poptávka domácností po spotřebitelských úvěrech," uvádí mluvčí banky Helena Matuszná.

Klientů přibývalo

Objem vkladů byl meziročně vyšší o 6,5 procenta, jejich celková suma činí 739,14 miliardy korun.

Ke konci června měla banka 5,3 milionu klientů, což bylo meziročně o 2,8 procenta více. Počet vydaných platebních karet se zvýšil o 2,3 procenta na 3,21 milionu - z toho 335 tisíc jich bylo kreditních. Poboček České spořitelny naopak ubylo, od konce června 2012 banka čtyři zrušila.

Na straně aktiv banky se vyvíjelo lépe hlavně množství poskytnutých hypotečních úvěrů, to rostlo o 9,7 procenta. Objem půjček, které banka poskytla korporacím a velkým městům, rostl o 5,8 procenta.

Poměr poskytnutých úvěrů vůči vkladům vzrostl z 69,7 procenta na 71,7 procenta. Stále to ovšem znamená, že má banka dost vlastních peněz na půjčování a nemusí si je za vyšší náklady shánět na mezibankovním trhu.

Rizikové úvěry se na celkovém objemu klientských půjček podílely 5,2 procenta. Jak dále banka zdůrazňuje, nemá žádnou expozici vůči italským, irským, španělským, řeckým ani kyperským státním dluhopisům.

Hůře se dařilo i matce

Přímo Erste Group hlásí také zhoršení hospodářského výsledku - v první polovině roku vykázala čistý zisk 301,2 milionu eur. Meziročně se tak snížil o 152,4 milionu eur. Na poklesu se promítly "negativní jednorázové efekty", konkrétně prodej Erste Bank Ukrajina nebo zaúčtování bankovní daně v Maďarsku, Rakousku a na Slovensku.

Provozní zisk klesl o 6,1 procenta z loňských 1751,3 na 1644,7 milionu eur.

"Vnímáme to jako uspokojivý výsledek vzhledem k neustále obtížnějšímu prostředí právě pro ty banky, které se přesně drží obchodního modelu upřednostňovaného regulátory a politiky - tedy banky přijímající vklady a poskytující úvěry," komentuje Andreas Treichl,  předseda  představenstva  Erste  Group  Bank.

Skupina očekává, že za celý rok 2013 jí provozní zisk klesne o 5 procent.

Kromě Rakouska a Česka působí Erste Bank také na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku a Srbsku. Ukrajinskou pobočku skupina prodala koncem letošního dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy