Česká národní banka prověřuje okolnosti, za kterých ministerstvo financí oznámilo návrh na výplatu vyšší dividendy za akcie ČEZ

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2022 10:50
Česká národní banka prověřuje okolnosti, za kterých ministerstvo financí oznámilo návrh na výplatu vyšší dividendy za akcie ČEZ

Česká národní banka prověřuje okolnosti, za kterých ministerstvo financí v pondělí zveřejnilo návrh, aby polostátní energetická společnost ČEZ vyplatila akcionářům dividendu 48 korun za jednu akcii. Informovala o tom mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Vedení ČEZ chce na červnové valné hromadě navrhnout dividendu 44 korun. MF zveřejnilo protinávrh po poledni, někteří odborníci tento krok kritizovali, šlo podle nich o kurzotvornou informaci, která se má ohlašovat před otevřením trhů. 

"Česká národní banka okolnosti, za kterých došlo ke zveřejnění příslušného oznámení, prověřuje. Je proto nyní předčasné činit z naší strany k této záležitosti závěry," uvedla Fišerová.

Ministerstvo financí zároveň chce prodloužit termín pro výplatu dividendy o tři měsíce z 1. srpna na 1. listopadu, aby měla společnost dostatečný čas získat likviditu. Ministerstvo financí o tom v pondělí po 12:00 informovalo v tiskové zprávě. Původně oznámilo, že informaci zveřejní ve 14:00. Stát chce vyšší příjem z dividendy do státního rozpočtu využít na kompenzaci vysokých cen energií občanům.

 

Právě se děje

Další zprávy