Zručných Čechů je málo. K prosperitě pomáhají cizinci

Marek Homolka, spolupracovník Aktuálně.cz
16. 12. 2007 10:50
Zetor přesvědčuje nezaměstnané, že řemeslo má zlaté dno
Příjezd k firmě Zetor Tractors a.s. Na parkovišti pro zaměstnance je stále ještě řada volných míst.
Příjezd k firmě Zetor Tractors a.s. Na parkovišti pro zaměstnance je stále ještě řada volných míst. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ta firma už byla úplně na dně, ale teď jde znovu nahoru. Slavná značka traktorů Zetor nezmizela z trhu. Naopak - stabilně zvyšuje zisk. A kdo ji pomohl zpět na výsluní? Z velké části cizinci, protože zručných Čechů je málo.

Celá polovina lidí, kteří v brněnské firmě pracují, jsou dělníci ze zahraničí. Především Slováci, Ukrajinci a Poláci. Zetor dává práci dvanácti stům lidí. Z nich je pět 700 kmenových zaměstnanců, mezi které patří šest set Čechů a stovka Slováků.

Dalších pět set zaměstnaců firma pronajímá od pracovních agentur. "Jsou to agenturní pracovníci z Polska, Slovenska a Ukrajiny," uvedl Richard Kruksa, personální ředitel společnosti Zetor Tractors a.s.

"Přijmeme pracovníky ve strojírenství," volá teď v Česku nejen Zetor, ale většina strojírenských firem. Odezva je však malá. A to i přesto, že se průměrná mzda u kvalifikovaného dělníka pohybuje okolo sedmnácti tisíc korun měsíčně.

"Aktuálně evidujeme téměř tři sta volných míst pro kvalifikované dělníky strojaře," potvrzuje Ivana Ondráková z Úřadu práce Brno-město.

Řemeslo a zlaté dno? Stará fráze je tu zase

Firmy se zatím s nedostatkem lidí vypořádávají dvěma způsoby. Vlastními silami zaučují budoucí zaměstnance, případně využívají zahraničních pracovníků. Často za pomoci agentur, od kterých si dělníky zapůjčují, podobně jako brněnský Zetor. 

Společnost navíc využívá k náboru nových pracovníků jakékoliv příležitosti. V minulém roce se vedení firmy rozhodlo pro služby vzdělávacího institutu CC Systems a zapojilo se do projektu Řemeslo má zlaté dno.

"Souhlasili jsme s tím, že se k nám budou chodit učit nezaměstnaní lidé evidovaní na úřadech práce," řekl personální ředitel Kruksa.

Jde o vzdělávací a poradenský program pro uchazeče o zaměstnání ve strojní výrobě, který je financován Evropským sociálním fondem a rozpočtem Česlé republiky. "Rekvalifikace probíhá v průběhu osmi měsíců. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část," řekla Hana Zavadilová, manažerka projektu.

Proč nejsou lidi

  • Průmyslová výroba má v ČR nadprůměrný podíl na celkovém hospodářství
  • Působí tu řada zahraničních strojírenských firem
  • Technicky vzdělaná populace však často neumí cizí jazyky
  • Mnohá technická učiliště zanikla
  • Mladí lidé nemají o výuční obory zájem

O koho je zájem

  • Konstruktéři
  • Manažeři jakosti
  • Technologové
  • Vedoucí a mistři výroby
  • Operátoři výrobních linek

Přímo v Zetoru se nezaměstnaní tři měsíce učí nové řemeslo. Potom odcházejí s novou kvalifikací zbět na úřad práce a nebo zůstávají. Jako pracovníci v montáži či obráběči kovů.

"Pokud u nás uchazeč nastoupí, zná již naši společnost a snadno se přizpůsobí poměrům v naší firmě," hodnotí projekt Richard Kruksa.

Výhodou projektu je skutečnost, že zájemce nic nestojí. "Všechno hradí Evropská unie a česká vláda. Včetně stravenek a jízdného," dodala Hana Zavadilová. Uchazeči o novou profesi pracují během kursů v Zetoru tři měsíce zadarmo. 

Deset nových lidí? Úspěch!

"Ačkoliv se počet nových zaměstnanců může zdát malý, projekt plní naše očekávání", říká Kruksa a dodává, že každý jeden vyučený odborník má pro společnost , která denně vyrobí 35 traktorů, cenu zlata.

V současnosti probíhá druhé kolo projektu. Třetí, zavěrečné je v plánu příští rok. V Zetoru se ovšem nespoléhají pouze na projekt. Každý zaměstnanec, který přivede nového zájemce o práci, má nárok na náborovou prémii a to ve výši 4000 korun.

Každý zaměstnanec, který přivede do firmy nového zájemce o práci, má nárok na náborovou prémii ve výši 4000 Kč.
Každý zaměstnanec, který přivede do firmy nového zájemce o práci, má nárok na náborovou prémii ve výši 4000 Kč. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Pod tlakem nedostatku lidí začínají výrobní firmy hledat nové cesty k zájemcům o zaměstnání.  Společnost Zetor začala hledat lidi přes internet poměrně nedávno. V naší nabídce má aktuálně šestnáct pracovních pozic a odezva je dobrá", řekla Adéla Hloušková ze společnosti LMC, provozující portály jobs.cz a práce.cz.

V následujících pěti letech počítají v Zetoru s výstavbou nové výrobní haly. Oproti současným šesti tisícům traktorů by měla roční produkce činit 15 000 kusů. Pro takový růst bude však nutné přijmout dalších tři sta nových lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy