Zmocněnec: Kdo dostaví Temelín se dozvíme o rok později

Pavel Baroch, Zdeněk John
18. 10. 2010 16:16
Hodnota státního podílu v ČEZu kvůli úvahám o odložení stavby klesá.
Foto: Jan Langer

Praha - Vládní zmocněnec pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Václav Bartuška prohlásil, že vítěz tendru na tuto stavbu by měl být znám v roce 2013. To je o rok později, než s čím počítal původní harmonogram. "Kdy bude skutečně dokončena dostavba Temelína, to se ukáže až po předložení nabídek uchazeči," řekl Aktuálně.cz Bartuška.

Od té doby, co se nahlas mluví o zpoždění dostavby Temelína, klesá tržní hodnota firmy ČEZ na burze a úvahy o odložení dostavby jaderné elektrárny jsou jednou z klíčových příčin tohoto pádu.

Za poslední týden ztratily akcie ČEZu už více než pět procent a hodnota státního podílu v něm tak klesla zhruba o 25 miliard korun. Zpožděním kolem Temelína se v úterý bude zabývat i Bezpečnostní rada státu.

Vedení ČEZu už dříve uvedlo, že k úvahám o odsunutí tendru jej přivedlo jednání se všemi uchazeči, kteří usilují o to, aby zakázku v řádu stovek miliard korun získali.

Mluvčí ČEZ prohlásil, že firma získala informace, které nasvědčují tomu, že ani konsorcia, která Temelín chtějí dostavět, zatím nejsou připravena dodržet termíny původního harmonogramu.

Na druhou stranu ale i ČEZ se dostal do situace, kdy si musí jakékoliv investice znovu promýšlet - natož tak zásadní, jakou je dostavba jaderné elektrárny. Klesající ceny elektřiny na burze totiž mění veškeré propočty o návratnosti investic do elektráren, jak nedávno připustil i ministr průmyslu Martin Kocourek či generální ředitel ČEZu Martin Roman.

ČEZ spoléhá na to, že odsunem tendru udrží ve hře všechny zájemce a cenu za dostavbu se tak podaří stlačit dolů. "Odstoupení některého uchazeče před podáním nabídky by zhoršilo vyjednávací pozici ČEZ a prodražilo dostavbu elektrárny. Proto bereme vážně signály potenciálních dodavatelů o tom, že stávající harmonogram je příliš napjatý," řekl mluvčí firmy Ladislav Kříž. Původní plán  mluví o tom, že další dva bloky dostavěného Temelína začnou vyrábět proud v roce 2020.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva.

 

Právě se děje

Další zprávy