Změna stability: Švédsko si půjčuje levněji než Německo

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 12. 2011 10:50
Skandinávské země nejsou na rozdíl od Německa zatažené do dluhové krize, tvrdí odborníci
Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Zájem investorů se přesouvá do Skandinávie. Švédsko si už půjčuje levněji než Německo. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Největší skandinávská ekonomika prodává desetileté a třicetileté dluhopisy za vůbec nejmenší úrok ve své historii. Ten podle stránek burzy Nasdaq OMX činí v případě třicetiletých dluhopisů 2, 225 procenta, u desetiletých 1,760 procenta. U jihoevropských zemí v posledních týdnech přitom výnosy překračují 7 procent.

Švédský rozpočet skončí v přebytku

Investoři ke Švédsku podle Bloombergu chovají důvěru proto, že země zvládla snížit svůj dluh na 36,3 procenta HDP, což je méně než polovina evropského průměru. Rozpočet země by letos navíc měl skončit v přebytku.

Stejně tak ekonomové zemi chválí za ukázněný bankovní trh, který zažil poslední krizi téměř před dvaceti lety a v současné době neoperuje s žádnými rizikovými aktivy.

V uplynulých letech sice stabilitu švédských bank ohrozil konec úvěrové bubliny v Pobaltských zemích, kam švédské banky masivně expandovaly, a krize se neobešla bez zásahu vlády, která bankám poskytla více než 500 miliard švédských korun. Sektor se ale podařilo stabilizovat.

Odborníci oceňují i kroky švédského ministra financí Anderse Borga - tomu deník Financial Times udělil titul nejlepšího ministra EU pro rok 2011.

Důvěra v Německo kolísá

"Všichni investoři utíkají z eurozóny, nikoliv z Evropy," komentuje dánský bankéř Georg Andersen s tím, že skandinávské země vyčnívají jako "bezpečný přístav". K přesunu důvěry dochází podle Bloombergu v době, kdy Německo začíná stále více působit jako země, kterou dluhová krize polapila, a kdy stále častěji zaznívají otázky, zda společná evropská měna přežije.

Podobný názor zastává šéf dánského investičního fondu Henrik Henriksen. "Když to shrnu, investoři zjišťují, že dluhová krize je i německým problémem," komentuje finančník.

 

Právě se děje

Další zprávy