Zlato i frank již pátým dnem mírně zlevňují

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 8. 2011 11:30
Zájem investorů o bezpečné "přístavy" mírně ochabnul, zlato i frank oslabují

Londýn - Zájem investorů o spolehlivé "přístavy" se mírně snížil - ceny zlata i švýcarského franku už několikátým dnem klesají.

Mírné zlepšení na burzách, k němuž na konci minulého týdne došlo, investory uklidnilo a tempo, kterým skupují bezpečná aktiva, se snížilo.

Růst franku se zastavil 10. srpna a od té doby švýcarská měna vůči euru opět oslabuje. Předpovědi, že se frank dostane do parity s eurem, utichly, euro ve Švýcarsku však stále stojí méně než 1,15 franku, což je nejméně za posledních deset let.

Strach z intervencí centrální banky

Oslabení švýcarské měny napomohlo jednak lehké oživení na akciových trzích v závěru minulého týdne, podíl měly také spekulace o intervencích Švýcarské národní banky, které by měly dalšímu zdražování měny zabránit.

Jedním z kroků, o nichž centrální banka přemýšlí, je dočasné zafixování kurzu franku vůči euru. Ve hře jsou také záporné úrokové sazby. Ty by odlákaly příliv dalších investorů, kteří touží po bezpečných aktivech.

"Trh nyní zaznamenal možnost, že Národní banka Švýcarska zakročí, což vzbudilo nervozitu spojenou s dalším vývojem franku," tvrdí Manuel Oliveri, měnový analytik švýcarské banky UBS.

Zda má centrální banka pomoct zastavit posilování měny, je otázka, myslí si Daisuke Karakama z Mizuho Corporate Bank v Tokiu.

"Ještě stále se zdá, že s frankem souvisí nejméně rizik, takže dokud budou dluhové problémy Evropy trvat, frank zůstane silný," komentuje ekonom.

Zlato nelze rozmnožovat

Z rekordních cen spadlo v druhé půlce minulého týdne také zlato, k němuž se investoři obracejí ze stejného důvodu jako k franku.

V pondělí se zlato obchodovalo za 1 738,46 dolaru za troyskou unci, což je pokles o 0,4 procenta. Na své historické maximum se zlato dostalo minulé úterý, kdy stála unce 1 813,79 dolaru. Od 10. srpna následovalo - stejně jako v případě franku - pozvolné zlevňování.

Ke zlatu se lidé, kteří chtějí své peníze uložit do bezpečných aktiv, obracejí už několik staletí.

"Zlato je zajištění - je to zajištění proti strachu, proti očekávané inflaci nebo proti pádu dolaru," píše finančník Chip Stites na stránkách Investing in gold.

Zlato je tradičně považované uchovatele hodnoty - jeho množství totiž nelze na rozdíl od nekrytých peněz zvyšovat inflací.

Do roku 1971 byl dolar pevně vázán na zlato a ostatní západní měny na dolar, USA ale zároveň prováděly inflační politiku, proto byl zlatý standard přesně před čtyřiceti lety zrušen.

Ceny mohou ještě růst

Ačkoliv se cena zlata v současné době snižuje, podle ekonomů bude drahý kov v dlouhodobém horizontu opět posilovat.

"Nebyl bych překvapený, kdyby ještě v letošním roce zlato dosáhlo na hranici dvou tisíc dolarů za unci," komentuje Stites.

Aktuálně se na dalším vývoji zlata mohou podepsat pondělní data, která ukážou, jak se v USA změnily investice hedgeových fondů během prvního pololetí. Oči investorů se budou upírat především na fond SPDR Gold Trust, což je největší fond s investičním zlatem.  

 

Právě se děje

Další zprávy