Zeveta utržila rekordních 850 milionů

ČTK
7. 3. 2006 11:09
Bojkovice - Skupina Zeveta Bojkovice, kam patří dvě společnosti zabývající se zbrojní a civilní strojírenskou výrobou, dosáhla v loňském roce rekordních tržeb 850 milionů korun.

Ve srovnání s rokem 2004 je to o zhruba 80 procent více. Společnosti také loni přijaly zhruba stovku nových zaměstnanců. ČTK to řekl generální ředitel firmy Zeveta Bojkovice Radoslav Moravec.

Zeveta Ammunition loni utržila 250 milionů korun, především díky delaboraci munice. Firma ale také dodává dýmové granáty pro modernizované tanky T 72, vyrábí ruční granáty a pyrotechniku pro civilní použití. "Letos očekáváme při stejném objemu delaborované munice tržby přes 300 milionů korun," uvedl Moravec.

Firma Zeveta Components, která dodává komponenty například pro firmy Hoerbinger, Knorr Bremse či Bosch, měla loni tržby 600 milionů korun. Většina kontraktů je přitom dlouhodobých, sjednaných minimálně na několik let. "Zakázkové vytížení je nyní na hranici našich technologických a výrobních kapacit a především lidských zdrojů. I přes vysokou nezaměstnanost v regionu se nám nedaří sehnat dostatek pracovníků," řekl Moravec.

V obou společnostech nyní pracuje asi 680 zaměstnanců, stovka z nich byla přijata loni. "Zhruba polovina nových pracovníků pro civilní výrobu během několika týdnů odchází, potýkáme se také s vysokou mírou pracovní neschopnosti," vysvětlil Moravec.

Současná akciová společnost Zeveta Bojkovice, navazující na bezmála 70 let dlouhou tradici zbrojní, pyrotechnické a chemické výroby ve městě, vznikla v roce 1998. Později přešla na holdingové uspořádání, když se stala jediným vlastníkem dvou dceřiných akciových společností Zeveta Components a Zeveta Ammunition.

 

Právě se děje

Další zprávy