Zemětřesení v ČSA, po Kočárníkovi končí i Řápková

Ekonomika Ekonomika
11. 9. 2009 17:53
Odbory mě nenechají dělat svou práci, jdu od toho, napsal někdejší ministr financí

Praha - Předseda dozorčí rady Českých aerolinií Ivan Kočárník rezignoval na členství v radě.

Podle svého prohlášení nemůže funkci nadále vykonávat odpovědně, neboť firemní odbory, státní úředníci a někteří členové vlády se snaží brzdit restrukturalizaci firmy. Národní aerolinky sužované hospodářskými problémy a spory vedení s odbory tak přišly o předsedu a člena svého dozorčího orgánu.

Jeho krok výrazně rozbouřil situaci v ČSA. Vedení firmy hrozí, že z firmy také odejdou.

"Představenstvo Českých aerolinií je překvapeno rezignací předsedy dozorčí rady Ivana Kočárníka, a zejména pak jeho důvody. Pokud se tyto alarmující důvody potvrdí, jsme přesvědčeni, že to bude ze strany politické reprezentace znamenat ohrožení vlastníkem schváleného restrukturalizačního plánu s negativními důsledky pro budoucnost Českých aerolinií. Dva týdny před ukončením privatizačního procesu by šlo navíc o velmi nestandardní postup. V takovém případě hodlají členové představenstva rezignovat na své funkce a vyzvat vlastníka, aby si našel nové vedení," je uvedeno v prohlášení představenstva.

"My to bereme na vědomí, ministr financí Eduard Janota rezignaci přijal," řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Odchod Kočárníka není podle něj poslední změnou, naopak na pondělní valné hromadě má dojít k dalšímu personálnímu zemětřesení v obsazení kontrolního orgánu.

V podvečer oznámila svou rezignaci z dozorčí rady i primátorka Chomutova Ivana Řápková. Podle ní je to reakce na základě nevybíravých útoků politiků z ČSSD a odborářů ČSA na management a vedení firmy. „Tito lidé ve spolupráci s odboráři ale stále naši snahu o dobré hospodaření ČSA sabotují, a proto je moje snaha marná. Je špatné, když firmu vedou místo manažerů odboráři a politici z ČSSD," uvedla Ivana Řápková
 

Podle Kočárníka jsou na vině současných těžkých potíží ČSA dva faktory. Zaprvé rozhazovačná politika předchozího vedení ČSA. I když nejmenuje Jaroslava Tvrdíka přímo, z náznaků je zřejmé, že ukazuje na něj.

Kočárník: ČSA poškodil Tvrdík a ekonomická krize

"Jsou to chyby předchozího vedení spočívající zejména v nákupu nadměrného počtu letadel, pro které nebylo efektivní využití, a  v podpisu odbory vynucené kolektivní smlouvy na roky 2005-2007, která obsahovala pro společnost smrtící nárůsty mezd a nákladů (dodnes společnost zatěžujících)," píše někdejší první místopředseda vlády a první polistopadový ministr financí  ve zdůvodnění své rezignace.

Druhým faktorem potíží ČSA je podle něj současná hospodářská krize drtivě se projevující i na celosvětovém trhu letecké přepravy. ČSA teď proto podle Kočárníka potřebuje hluboké a rychlé změny.

"Potřebovaly-li ČSA restrukturalizaci a snížení nákladů v předchozích letech, dnes ji potřebují s mnohonásobně větší naléhavostí jak co do času, tak co do hloubky. Plán restrukturalizace připravený managementem a schválený Dozorčí radou společnosti je náročný, ale pokud se bude realizovat, může společnost ČSA zachránit," píše.

"Vzhledem k tomu, že se odbory ČSA bohužel s velkou pomocí státních úředníků i některých členů vlády chystají  realizaci této restrukturalizace brzdit či jí zabránit, nemohu s plnou odpovědností vykonávat své povinnosti v Dozorčí radě ČSA.  Proto jsem se rozhodl na svou funkci rezignovat," uzavírá Kočárník.

 

Právě se děje

Další zprávy