Zájem o české lázně roste, letos přijelo více Rusů

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 11. 2011 8:43
Během léta táhli poptávku především domácí turisté, cizinci přijíždí hlavně z Ruska nebo USA
Františkovy Lázně
Františkovy Lázně | Foto: Pavel Baroch

Praha - Během letošního léta přijelo do českých lázní více turistů než loni. Čísla za třetí čtvrtletí, to znamená za červenec až konec září, zveřejnila agentura CzechTourism.

Na vyšší návštěvnosti se podíleli především domácí klienti. Těch během tří měsíců přijelo do lázní 108 tisíc, tedy o 3,1 procenta více než loni. Zájem cizinců stagnoval. Souhrnný nárůst za třetí čtvrtletí tedy nakonec činil 1,7 procenta.

"Přestože turisté v běžném životě šetří, na dovolené si dopřejí lepší servis. To platí i v lázeňství, kde v poslední době zaznamenáváme  stále rostoucí zájem o wellness a beauty pobyty," uvedl ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška.

Lidé podle něj stále více vyhledávají netradiční produkty, autentické prožitky a stále více dají na doporučení přátel, kteří se o své zážitky dělí ve většině případů prostřednictvím sociálních sítí.

Přibyli hlavně turisté z Ruska

Zájem o české lázně se meziročně zvýšil i v případě, že srovnáme data za prvních devět měsíců. Do konce září navštívilo tuzemské lázeňské destinace 545 tisíc osob, z toho 286 tisíc Čechů. Celkový počet hostů se ve srovnání s loňským rokem zvýšil o 5,2 procenta.

Jak CzechTourism uvádí, cizinci táhli poptávku především v prvním pololetí, kdy jich do Česka zavítalo 169 tisíc. "I přes stagnaci ve třetím čtvrtletí tak od počátku roku počet zahraničních hostů v českých lázních vzrostl meziročně o 8,5 procenta, když dosáhl 259 tisíc příjezdů," doplňuje agentura ve své zprávě.

Nejčastěji letos do českých lázní přijíždějí Rusové, těch bylo o 28,5 procenta více, následují turisté z Ukrajiny a USA. Ubylo naopak Němců, kterých se během prvních tří kvartálů pro návštěvu lázní rozhodlo o 6,8 procenta méně než před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy