Zahraniční dělníci od léta nedostanou práci v Česku

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 2. 2012 10:13
Ministerstvo reaguje na stagnující ekonomiku a rostoucí nezaměstnanost
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ekonomika stagnuje, nezaměstnaných přibývá. Ministerstvo práce a sociálních věcí reaguje tím, že úřady práce nebudou vydávat nová pracovní povolení některým cizincům ze zemí mimo Evropskou unii.

Tito cizinci si tak v Česku nebudou moci od července vydělávat na pozicích, u nichž zaměstnavatelé požadují nižší stupeň kvalifikace, než je ukončené středoškolské vzdělání s maturitou.

Například zahraniční dělníci tak v druhé polovině roku 2012 práci v Česku nedostanou.

Nové ministerské pokyny uvádějí, že je sice možné žádat o výjimky, ty ale musí schválit na základě podrobně odůvodněné žádosti ředitel dotyčného odboru přímo na ministerstvu.

Další omezení se dotkne těch zahraničních zaměstnanců, kterým bude povolení brzy končit. Ministerstvo nově povolení dovoluje prodlužovat pouze v případě, že na příslušné pracovní místo nečeká tuzemský nezaměstnaný.

Dojde-li nakonec k opětovnému prodloužení, pak již jen na dobu maximálně šesti měsíců.

Zpřísní také dohled nad potřebnými dokumenty. U žádostí o zaměstnání, u kterých cizinci musí dokládat odbornou způsobilost, budou úřady rovněž požadovat nostrifikaci (tedy úřední ověření) tohoto dokumentu.

Úřady práce evidovaly podle Českého statistického úřadu na konci října 2011 v Česku 219 733 cizinců, z toho necelou polovinu (48,8 %) představovali občané Slovenska (107 245 osob), dále 16,2 % tvořili občané Ukrajiny (35 588 osob) a 9,1 % občané Polska (19 902 osob).

 

Právě se děje

Další zprávy