Za přetáčení tachometrů mají být velké pokuty

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
29. 4. 2011 8:40
Nejnižší sankce má být padesát tisíc, nejvyšší deset milionů korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo dopravy hodlá uzákonit, aby se od příštího roku trestalo přetáčení tachometrů jako přestupek. Pokuty za tuto činnost mohou dosáhnout až na deset milionů korun.

Informaci přinesly Lidové noviny.

"Sankce jsme odstupňovali ve výši 50 000, 500 000, pět milionů a horní sazba je až deset milionů korun," řekl mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský. Nejnižší pokuty hrozí lidem, kteří si stočení tachometru objednají. Nejvyšší naopak těm, kteří si z falšování počítadel udělali výnosný byznys.

Díky tomu by podle názoru odborníků z Ministerstva dopravy měly z internetu z inzertních novin  zmizet nabídky na pozměnění údajů tachometru. Zájemci o tuto službu ji tedy budou daleko obtížněji shánět. "Neděláme si iluze, že tento prastarý nástroj na omlazení vozu zcela vymizí, ale alespoň nebude nabízen oficiální cestou," dodal mluvčí.

Kontrola bude i pomocí údajů z STK 

K tomu, aby se zájemci o koupi ojetého vozu mohli snáze dozvědět, kolik má jimi vyhlédnuté auto skutečně najeto, by mohla přispět i veřejná databáze stanic technické kontroly. Lidé by se mohli na internetové stránce anonymně dotázat na konkrétní SPZ a systém by jim poté vypsal přehled všech uskutečněných technických prohlídek daného vozu - včetně počtu najetých kilometrů.

Dalším chystaným opatřením je zapisování stavu tachometrů do technického průkazu při každé změně vlastníka.

Trestání přetáčení kilometrů jako přestupek je určitým kompromisem. Majitelé části autobazarů a také odborníci volali totiž po tom, aby bylo přetáčení tachometrů trestným činem. Naopak nápad zapisovat údaje o kilometrech do technického průkazu se odborníkům příliš nezamlouvá.

Zapisování kilometrů do technického průkazu by moc nevyřešilo

"Stát tím vlastně zlegalizuje lživý počet kilometrů u dovezených aut. Téměř každé auto dovezené z ciziny má poupravený stav tachometru. A ten se samozřejmě přetáčí ještě před první registrací v Česku, varuje Martin Pajer, šéf společnosti Cebia, která se specializuje na odhalování aut s přetočeným tachometrem.

Podle údajů Cebie z konce loňského roku nemá každý čtvrtý automobil z více než čtyř milionů vozů na českých silnicích na svém tachometru skutečný stav kilometrů, nýbrž výrazně nižší.

 

Právě se děje

Další zprávy