Výprodeje nezabraly. Zajímá nás jen jídlo a počítače

Ekonomika Ekonomika
16. 3. 2010 10:19
Tržby maloobchodníků v lednu dál klesaly. Srovnání s prosincem ovlivnil zvýšený prodej aut.
Lidé se v lednu do utrácení nehrnuli. Ilustrační foto.
Lidé se v lednu do utrácení nehrnuli. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Ač obchodníci v lednových výprodejích slibovali svým zákazníkům modré z nebe, nebylo jim to nic platné. Jejich tržby v porovnání s předchozím rokem klesly o 3,6 procenta, bez odečtení sezónních vlivů dokonce o celých pět procent.

Znamená to, že obchodníci vydělávají stále méně už šestnáct měsíců v řadě. Oznámil to Český statistický úřad.

Ačkoliv obvyklým hitem výprodejů bývá oblečení a boty, letos jednoznačně vedly počítače a další komunikační elektronika. Zatímco ostatní druhy zboží se prodávaly méně, počítačů se prodalo o 0,7 procenta více než před rokem. Jinak meziroční růst vykázaly pouze potraviny - o 0,3 procenta.

Meziměsíční srovnání sice ukazuje celkový nárůst tržeb o 0,6 procenta, ale jde jen o klam čísel - tento nárůst má na svědomí výhradně zvýšený prodej motorových vozidel a jejich opravy. Tato oblast si totiž v porovnání s předchozím měsícem polepšila o 5,6 procenta, přestože v meziročním srovnání pocítila pokles o 3,7 procenta.

Z ostatního maloobchodního zboží pak zaznamenaly mírný nárůst v meziročním srovnání pouze zmíněné počítače a potraviny. Tržby za nepotravinářské zboží se snížily o 6,7 procenta a za pohonné hmoty dokonce o 9,3 procenta.

Lidé ale utráceli za běžné potraviny, zboží ze specializovaných prodejen s jídlem kupovali o sedm procent méně než před rokem.

Důvodem poklesů tržeb není podle expertů jen krize. "Tradiční povánoční výprodeje se u většiny obchodníků odbyly již loni v prosinci, a tak zákazníci nebrali po Novém roce obchody útokem jako v předchozích letech. Zvláště u větších nákupů si navíc mnozí spočítali, že i procentní nárůst DPH stojí za to, aby nákup uskutečnili ještě v roce 2009," uvedl Jan Malý, odborník na efektivitu organizační struktury, PricewaterhouseCoopers ČR.

 

 

Právě se děje

Další zprávy