Výkon české ekonomiky je jeden z nejhorších v Evropě

Tomáš Fránek
15. 5. 2013 10:35
Zahraniční obchod přestal být v Česku zdrojem růstu HDP, ukazují nová data
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká ekonomika klesá šest čtvrtletí v řadě, a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence země.

Hrubý domácí produkt podle středečních předběžných údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta.

Důvodem prohlubujícího se poklesu byly mimo jiné snižující se zahraniční poptávka a nerovnoměrný výběr daní. Analytici čekali mírnější pokles.

Hlavní příčinou poklesu již nebyly slabé výdaje domácností, vládních a neziskových institucí. Nízká inflace podporovala poptávku domácností zejména po spotřebním zboží.

Patříme mezi nejhorší

Významný obrat nastal v posledních měsících ve vývoji zahraničního obchodu. Český statistický úřad uvádí, že po třech letech růstu klesl v uplynulém čtvrtletí tuzemský vývoz a zahraniční obchod přestal být zdrojem růstu HDP.. 

"Vzhledem k recesi v eurozóně totiž poptávka po našich exportech klesá. Tímto vývojem je postiženo zejména odvětví výroby dopravních prostředků," říká analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

"Recese české ekonomiky se tedy zatím neubírá ke konci, ale spíše kulminuje. Od domácí poptávky můžeme čekat maximálně zmírnění propadu, a tak o dalších výsledcích našeho hospodářství se rozhoduje především na zahraničních trzích," říká analytik Petr Dufek z ČSOB.

"Nezklamala pouze čísla z ČR, ale i z Německa, které po velkých nadějích rostlo jen o jednu desetinu. Česká ekonomika se tak nemá prozatím o co opřít," dodává Dufek.

Hlavní ekonom Patria Fiance David Marek upozorňuje, že ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, které již publikovaly data o HDP, patří české výsledky mezi nejhorší. Aktuálně podle něj neexistuje žádná část české ekonomiky, která by pomohla růstu HDP.

U sousedů je lépe

V porovnání s dalšími evropskými zeměmí je na to Česko hůře.

Německá ekonomika na rozdíl od České v letošním prvním čtvrtletí stoupla proti předešlým třem měsícům o 0,1 procenta.

Těsně se tak vyhnula recesi poté, co hrubý domácí produkt klesl v posledním čtvrtletí loňského roku o 0,7 procenta. Německo představuje největší evropskou ekonomiku, na které je závislá i řada českých firem.

Maďarská ekonomika v prvním čtvrtletí obnovila růst, a ukončila tak čtyři čtvrtletí trvající recesi. Hrubý domácí produkt  proti předchozímu čtvrtletí vzrostl o 0,7 procenta po poklesu o 0,4 procenta na konci minulého roku.

Také Slovensko se na rozdíl od Česka vyhnulo recesi.

 

Právě se děje

Další zprávy