Výdělek last minute: Kupte funkční sluneční elektrárnu

Petr Novotný, Investiční web
20. 9. 2010 9:45
Rozhovor s ředitelem investiční společnosti Best Buy Investments Jaroslavem Brzoňem.
Foto: Jan Langer

Praha - Investice do solárních elektráren, stejně jako další alternativní investice, patří do dobře diverzifikovaného portfolia a investoři by se měli připravit na dlouhodobou ekonomickou stagnaci s růstem inflace, říká Jaroslav Brzoň, ředitel investiční společnosti Best Buy Investments, jejíž klienti díky sofistikovaným strategiím postavených na investičních certifikátech dosahují velmi zajímavého zhodnocení.

Vaše společnost nabízí možnost investic do solárních elektráren. Nepřišli jste pět minut po dvanácté hodině? V mediích se mluví o zastavení dotací a veřejnost negativně vnímá dopady těchto elektráren na budoucí růst cen elektrické energie.

Máte pravdu, že investoři do solárních elektráren nemají teď zrovna dobrou image. Ale to neznamená, že s nabídkou přicházíme pět minut po dvanácté. Pozdě je pro ty, kteří si chtějí postavit novou elektrárnu na zelené louce nebo si dát pár panelů na střechu.

Jiným slovy, jedinou možností je tedy investovat do hotových projektů?

Ano, ale musí se jednat o precizně připravené projekty a výstavba musí začít prakticky okamžitě, jinak není reálné stihnout připojení ještě v letošním roce. Samozřejmě tento způsob je investičně velmi nákladný a banky v současné době na solární projekty již nechtějí půjčovat.

Jak se tedy může drobný investor ještě "last minute" podílet na "solárním růstu"?

Zajímavou cestou je nákup podílových listů fondů kvalifikovaných investorů, které nakupují již fungující elektrárny. Jedná se o alternativní investici, které pomáhá k diverzifikaci portfolií investorů.

Jaký výnos mohou očekávat a jak likvidní bude tento typ investice?

Výnos se bude v čase postupně zvyšovat a bude se pohybovat od 7 do 15 procent. Čistý výnos by měl být zhruba o 1 procento nižší. Odkup podílových listů by měl ze zákona probíhat minimálně jednou za půl roku.

Neohrozí vámi spravované "solární investice" uvažované zvýšení daní nebo snížení výkupních cen zelené energie?

Snížení výkupních cen pro zdroje připojené do konce roku 2010 by se zcela jistě neobešlo bez soudních arbitráží proti ČR. Zdanění pozemků je sice možné, ale problém je v tom, že v mnoha případech stojí solární elektrárny na pozemích obcí a měst, takže by stát vlastně zdaňoval sám sebe.

Akcie, nebo dluhopisy? A je stagnace to nejlepší, co může potkat světovou ekonomiku? Čtěte rozhovor s Jaroslavem Brzoněm - ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy