Vlakem do Maďarska či do Německa? Zítra jen omezeně

aju
9. 3. 2008 23:55
České dráhy: Kvůli stávkám, nepojedou některé spoje
Foto: České dráhy

Praha - Stávky na zítřek ohlásili jak němečtí, tak maďarští železničáři. Ač Němci stávkovat nebudou, nepojedou některé spoje a dotkne se to i českých cestujících. Hrozba maďarské stávky navíc nadále trvá.

"Přestože němečtí strojvedoucí zítra stávkovat nebudou, připravily německé dráhy DB na zítřek omezený jízdní řád, který bude platit za všech okolností. Je možné, že začnou stávkovat dnes o půlnoci také maďarští železničáři,  ti ovšem do této chvíle definitivně tento protest nepotvrdili," upozornil Ondřej Kubala, mluvčí Českých drah.

Všechny vlaky EuroCity, které jedou ve směru Drážďany, Berlín, Hamburk tak budou končit na drážďanském hlavním nádraží. Opačným směrem do České republiky budou začínat také až v Drážďanech. Mezi Berlínem a Drážďany bude částečně zavedena náhradní autobusová doprava.

Regionální doprava na přechodech mezi Českem a Německem nebude podle Kubaly v naprosté většině případů dotčena. Stejně tak dálkové vlaky z Prahy přes Plzeň do Mnichova či Norimberku pojedou bez omezení.

"Vlak EuroNight Praha - Basilej s odjezdem z Prahy ve 20:25 v pondělí večer nepojede. Na území Česka vypraví ČD náhradní soupravu za tento spoj v úseku Praha - Děčín. Poslední vlak, který v pondělí z Prahy do Německa odjede, bude EuroNight Kopernikus v 18:50 do Berlína, který pojede bez omezení," doplnil mluvčí.

Foto: České dráhy
Přečtěte si také: Z Česka k sousedům vlakem? Dráž už se cestovat nedá

Maďarská stávka hrozí většími problémy. Pokud skutečně Maďaři o půlnoci stávkovat začnou, skončí všechny vlaky, které směřují do a z Budapešti, na hranicích mezi Maďarskem a Slovenskem, v případě vlaků EuroCity se jedná o stanici Štúrovo.

"Možná se tak dostaneme do absurdní situace, kdy například vlak EuroCity Hungaria Budapest - Berlin pojede pouze v trase Štúrovo - Drážďany," vyvsětlil Kubala.

České dráhy budou celou noc monitorovat aktuální situaci v zahraničí, pokud by mělo dojít k jakýmkoliv nečekaným komplikacím, jsou ČD připraveny sestavovat na českém území mimořádné náhradní soupravy tak, aby cestující ve vnitrostátní dopravě nebyli zahraničními problémy nijak dotčeni a dostali se v rámci ČR vždy tam, kam potřebují.

 

Právě se děje

Další zprávy