Vládní zkušební balónek: co kdyby penze nerostly tolik

Zdeněk John
20. 7. 2010 13:05
Ministerstvo práce chce zvyšovat důchody jen o inflaci, platy by rostly podstatně rychleji
I důchodci se budou uskromňovat. Důvod: stát nemá dost peněz
I důchodci se budou uskromňovat. Důvod: stát nemá dost peněz | Foto: Karel Toman

Praha - Nový ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek navrhne, aby se od roku 2012 penze zvyšovaly jen o inflaci. Drábek to řekl v rozhovoru pro úterní HN.

"Tento krok chceme prosadit spolu s důchodovou reformou," řekl Drábek (TOP09).

Pro bezmála tři miliony důchodců to bude znamenat, že jeijch penze porostou pomaleji než dosud.

Premiér Petr Nečas (ODS) v první reakci na Drábkův návrh nepopřel, že vláda zváží variantu, že by se důchody přizpůsobovaly jen růstu cen. Takový krok je ale možné udělat pouze postupně, vyžadoval by několikaleté přechodné období, sdělil agentuře ČTK premiér.

Nečas podmiňuje souhlas s Drábkovým nápadem i tím, že bude známa podoba penzijní reformy.

Bez vlivu platů

Proti dnešnímu stavu by zvyšování důchodů jen o inflaci přineslo citelnou změnu. Nyní se do pravidelného růstu penzí počítá také třetina růstu reálných platů.

Kdyby se penze od roku 2012 zvyšovaly jen podle růstu cen, průměrný měsíční důchod by od roku 2012 rostl o 150 až 170 korun pomaleji než dnes. Státní rozpočet by tak ušetřil 5,5 miliardy korun.

Nečas ale nesouhlasí s tím, aby změna začala platit naráz, uvedený výpočet je tedy teoretický.

Stát platí na penze čím dál vyšší sumu. Příští rok musí zaplatit o 19 miliard víc než letos, výdaje vzrostou na 365 miliard korun. Penzijní reformu začala už dříve připravovat skupina expertů, pro níž se vžil název podle jejího šéfa: Bezděkova komise.  Nečas už dal najevo, že jeho vláda bude Bezděkovy závěry respektovat.

Dvě možnosti podle Bezděka

Bezděkova komise předložila dvě základní varianty, jak na reformu jít. Podle první, kterou podpořila většina Bezděkova týmu, se sníží sazby pojistného ze současných 28 na 23 procent hrubé mzdy. Z toho přitom do státního systému půjde jen 20 procent a zbylá tři procenta odvedou občané do soukromých kapitálových fondů.

Výpadek z pojistného stát doplatí výnosem z vyšší DPH, tedy zdražením potravin, léků a dalších položek, na které se nyní vztahuje nižší sazba DPH..

Druhý, menšinový návrh se liší v zásadě tím, že přesun tří procent do soukromých fondů by nebyl povinný.

 

Právě se děje

Další zprávy