Vítek počká Sazce na splacení dluhu už jen 14 dní

Radek Pecák Radek Pecák
3. 1. 2011 18:07
Realitní magnát čeká na výsledek jednání představenstva ČSTV příští týden
Vítek chce, aby Sazka arénu prodala
Vítek chce, aby Sazka arénu prodala | Foto: Bestsport

* Aktualizováno o reakci Sazky (2. mezititulek)

Praha - Již jen dva týdny má podle pondělního vyjádření podnikatele Radovana Vítka Sazka a její akcionáři čas na vyřešení pohledávek po lhůtě splatnosti.

Sazka, už dlouhé měsíce zmítaná finančními problémy kvůli dluhům za arénu ve Vysočanech, Vítkův nárok odmítá - tvrdí, že nemá ani závazky vůči miliardáři, ani není v insolvenci.

Tlak na svazy

"Pokud nebudou uvedené pohledávky za Sazkou nejpozději do 17.01.2011 v plném rozsahu zaplaceny, podáme za podmínek daných zákonem o úpadku a způsobech jeho řešení příslušnému soudu insolvenční návrh vůči SAZCE," uvedl v prohlášení Radovan Vítek. Je si přitom údajně vědom všech důsledků, které bude vyhlášení insolvence znamenat.

Zároveň se obrátil na akcionáře tohoto loterijního podniku. "Apeluji na akcionáře Sazky, aby se zapojili do řešení situace a svým postojem dali najevo, jak si osud společnosti představují. Jsou to právě akcionáři a sportovní svazy, které na přemíru dluhů a neefektivní hospodaření největší loterijní společnosti v zemi doplácejí a v případě nečinnosti mohou i nadále doplácet," vyzval Vítek sportovní svazy k akci.

Sazka: Vítek nic nenabídl

"My se snažíme s akcionáři jednat, ale v podstatě stále narážíme na zavřené dveře. Vyžádali si písemné podklady a prý vše projednají na schůzi představenstva ČSTV 12. ledna, " uvedl pro deník Aktuálně.cz šéf olomouckého fotbalového klubu Josef Lébr, který je za Vítka zmocněn se sportovními svazy jednat.

Sazka tvrdí, že ani nebylo o čem jednat. "Sazka neeviduje žádné závazky vůči společnosti CPI nebo Radovanu Vítkovi," reagoval pro ČTK mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. "Pokud je nám známo, ani akcionáři společnosti neobdrželi ze strany CPI nebo Vítka žádnou oficiální nabídku, na kterou se ve sdělovacích prostředcích odvolává," tvrdí Zikmund.

CPI je realitní skupina, jejíž většinovou majitelkou je Vítkova matka Milada Mladá.

Sazka podle Zikmunda v rozporu s Vítkovými tvrzeními není ve ztrátě, ale vytváří zisk, který do konce listopadu 2010 překročil 1,25 miliardy Kč. "Sazka kategoricky odmítá, že by akcionářům podávala klamné informace. Právně, ani ekonomicky se nenachází v insolvenční situaci a v této souvislosti zvažuje právní kroky. Představenstvo a dozorčí rada společnosti se vývojem situace pravidelně zabývají a vyjádří se v průběhu tohoto týdne," doplnil Zikmund.

Úrok 20 procent

Vítek tvrdí pravý opak a sportovní funkcionáře varoval, že dluh Sazky stále narůstá.

"Rád bych akcionáře Sazky i její vedení znovu upozornil na fakt, že veškeré mé pohledávky za Sazkou jsou dávno po splatnosti a jako takové jsou - na rozdíl od ostatních věřitelů - úročeny vysokým sankčním úrokem ve výši 20 %. Současné oddalování řešení situace a svévolné jednání managementu Sazky tak vede jen k dalšímu prohlubování zadluženosti této společnosti," podotkl Radovan Vítek.

Vítka také údajně rozhořčil krok vedení Sazky, které se pokusilo uplatnit pohledávku za Komerční bankou, jež měla údajně vzniknout v důsledku poškození dobrého jména Sazky ze strany tohoto bankovního ústavu.

Takovýto krok považuje Radovan Vítek za protiprávní a prostřednictvím svých právních zástupců zvažuje případné právní kroky, včetně trestněprávní odpovědnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy