Vína z Česka se zařadila mezi světovou smetánku

Tomáš Fránek
11. 3. 2008 22:53
Moravská vína uspěla mezi světovou konkurencí

Valtice - Vína z Česka se definitivně prosadila mezi světovou špičku. Z jedné nejvýznamnějších světových soutěží v Paříži si vinaři odvezli dvaadvacet medailí.

Česko se v počtu získaných medailí umístilo na šestém místě, a dostalo se tak před vinařské velmoci, jako je například Austrálie nebo Chile.

Foto: Ondřej Besperát
Investice do vína může být méně riziková než akcie

Prestiž a sláva

Pařížská soutěž Vinalies Internationales patří mezi nejprestižnější světové přehlídky vín. Každoročně se tam představuje několik tisíc vín z desítek zemí.

Z 3140 přihlášených vín ze 36 zemí bylo letos čtyřicet šest  z České republiky od šestnácti vinařských firem.

Porotci z celého světa ocenili celkem 940 vín z toho 234 zlatou medailí a 706 stříbrnou medailí. Moravská vína z celkových dvaadvaceti medailí získala šest zlatých a šestnáct stříbrných.

"Z tuzemských vín získaly zlato Vinné sklepy Valtice za Chardonnay, ledové víno 2005, Sonberk za Pálavu 2006, Tomáš Krist za Pálavu, výběr z bobulí 2005, Petr Skoupil za Rulandské šedé pozdní sběr 2006, Znovín Znojmo za Rulandské šedé ledové víno 2005 a Radomil Baloun za Sauvignon," řekl Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Proti globalizaci

Stříbrné medaile si do Česka odvezly také firmy Bohemia Sekt, Víno Mikulov nebo společnost Čebav.

Už v minulém roce francouzští odborníci ocenili především rozmanitost a originalitu vůní a chutí moravských vín. Jsou podle nich oživením stále více globalizovaného trhu s vínem, který hrozí chuťovou monotónností.

Tuzemská vína už uspěla také na soutěžích v italské Veroně, Bruselu, v Londýně nebo ve Vídni.

 

Právě se děje

Další zprávy