Vína s označením 2009 zrají pomaleji, ale budou skvělá

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 2. 2010 8:12
Hroznů bylo loni méně, zato kvalitnější. Přesto s nimi mají vinaří víc práce.
Svatomartinská vína byla první z prvních. První vína bez označení mladá s ročníkem 2009 se objeví až za dva měsíce.
Svatomartinská vína byla první z prvních. První vína bez označení mladá s ročníkem 2009 se objeví až za dva měsíce. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Většinu ročníku 2008 už vinaři rozprodali, ale na lahve s ročníkem loňským si milovníci dobrého vína budou muset ještě chvíli počkat. První odrůdy teprve pomalu dozrávají ke stočení do lahví.

Zatím mohli odborníci porovnat úroveň alespoň v kategorii vín mladých. Po ochutnání listopadového Svatomartinského, což bylo první víno z loňských hroznů, je rozsoudí výsledky soutěže Vinum Juvenale. Ta také naznačuje, s jakou charakteristikou vstoupí ročník 2009 do vinařských dějin.

"Urodilo se sice méně vína, ale zato vysoké kvality, s vysokou cukernatostí. Kdo dokáže zastavit kvas včas, aby si víno udrželo i kyselinky, bude mít velmi dobré vyvážené víno," soudí ředitel soutěže Vinum Juvenale Miroslav Karbula.

Do soutěže se podle něj letos přihlásilo více vinařů, odborná porota posuzovala přibližně o 60 vzorků více než před rokem. S lety se také mění obliba některých odrůd.

"Například Dornfelder nebo Hibernal nebyly příliš časté, postupem času se ale tyto odrůdy stávají stále populárnějšími," dodal Karbula.

Při porovnání ročníků 2008 a 2009 se mírně přiklání na stranu roku předminulého. "Ale v posledních sedmi letech nebyl žádný špatný ročník," konstatuje ředitel soutěže mladých vín.

S loňským vínem je víc práce

Hlavní sommeiler Národního vinařského centra však hlasuje jednoznačně pro ročník loňský.

"Možná se to tak může zdát při ochutnání mladých vín, ale potenciál ročníku 2009 není v mladém víně. Vývoj vína není letos tak rychlý, potřebuje více času, aby došlo vrcholu. A vypadá slibně. Osobně bych ročník 2009 přirovnal k výbornému 2007, ale bude ještě lepší," tvrdí Marek Babisz.

Pozdější odrůdy, jako je ryzlink rýnský, vlašský nebo rulandské, uzrají k lahvování až před létem. Vinaři podle Babisze potvrzují, že přestože jsou hrozny z loňské sklizně kvalitní, je s nimi víc práce.

První vína ročníku 2009, bez označení „mladé", budou podle Marka Babisze na trhu už na přelomu dubna a května, půjde o rané odrůdy.

Kdo by si chtěl na mladá vína ročníku 2009 udělat vlastní názor, ve středu od 11 hodin může v brněnském hotelu Voroněž ochutnat 600 nejlépe hodnocených vín letošního Vinum Juvenale na výstavě Vinum Juvenale Praesentatio.

 

Právě se děje

Další zprávy