Větrníky se blíží k další horám. K Beskydům

Tomáš Fránek
8. 1. 2008 14:20
Větrné elektrárny na horách nevítají

Brno - Pokud se vyplní záměry investorů, přiblíží se stometrové stožáry větrných elektráren k dalším tuzemským horám - Beskydům. Česko-rakouská společnost Ventureal chce postavit větrný park s osmi stožáry na katastru obcí Kunovice, Police a Loučka nedaleko Valašského Meziříčí.

"Větrný park Kunovice-Police je plánován v oblasti Podbeskydské pahorkatiny. Větrný park je navržen mimo jakékoliv chráněné oblasti. Přírodní park Hostýnské vrchy je vzdálen asi 2 kilometry," uvedla firma v oznámení záměru.

Větrník na poutním místě

Větrníky by se v této lokalitě měly začít stavět v roce 2009 a dokončeny by měly být o rok později. Firma nyní v lokalitě prověřuje větrné podmínky. V lokalitě Podbeskydské pahorkatiny a sousední Moravské brány přitom investoři plánují i stavbu dalších větrníků. V Rakově na Přerovsku to má být až 14 elektráren, v Kladrubech dva a v Heřmanicích jeden větrník.

"Nejbližší postavená menší větrná elektrárna se nachází, poněkud nešťastně, na vrchu Hostýn v těsné blízkosti významného poutního místa," uvedli zástupci společnosti Ventureal.

Beskydy jsou další tuzemské hory, ke kterým se blíží výstavba větrných elektráren. Nejvíc jich má vyrůst v Krušných horách, protesty vyvolává například plánovaný park na Klínovci. Také v Jeseníkách, kde se nelíbí například projekt sedmnácti větrných elektráren, které se mají zařadit mezi nejvýkonnější zařízení svého druhu v tuzemsku, v lokalitě od Šumperka mezi Kopřivnou a Hanušovicemi.

Protesty provázejí i další "větrné" projekty. Nejistá je tak výstavba šesti 150 metrů vysokých větrných elektráren u Bantic na Znojemsku.

Kdyby nebyly protesty

Podle některých úřadů by park za půl miliardy korun výrazně narušil vzhled krajiny a blízkou lokalitu, kde sídlí husy. Se stavbou nesouhlasí především znojemský městský úřad a Česká ornitologická společnost. Výhrady má také krajský odbor životního prostředí.

Podle studie vypracované Ústavem fyziky atmosféry při Akademii je v tuzemsku možné postavit větrné elektrárny o výkonu až 800 - 1000 MW. V praxi to znamená možnost postavit až 500 větrných elektráren ve vhodných oblastech.

Takový počet elektráren by ale bylo možné postavit, pokud by neexistovala omezení vztahující se k napojení elektráren na distribuční síť a kdyby v řadě lokalit proti větrníkům neprotestovali lidé. 

 

Právě se děje

Další zprávy