Vánoční stromky budou letos dražší než loni jen v Praze

Ekonomika Ekonomika
11. 12. 2009 16:42
Na většině míst budou stromky stejně drahé jako vloni, někde i levnější
Vánoční stromy ve městech se obvykle rozsvěcí dlouhé týdny před tím, než si je lidé ozdobí doma.
Vánoční stromy ve městech se obvykle rozsvěcí dlouhé týdny před tím, než si je lidé ozdobí doma. | Foto: Reuters

Brno - Stejně drahé, na některých místech dokonce levnější než v loňském roce budou letos vánoční stromky. Zjistila to ČTK v anketě mezi prodejci v různých částech republiky. Ceny se v jednotlivých regionech sice liší, ale všude platí, že stromky přímo od lesníků jsou lacinější než ty, které lidé koupí v centrech měst nebo u obchodních domů.

Jediným místem, kde letos prodejci nabízejí stromky za vyšší ceny než před rokem, je Praha. Vyjdou od nejlevnějšího smrku po nejdražší jedli na 380 až 760 korun a jsou přibližně o dvacetikorunu dražší než loni.

 

Ve středních Čechách se cenová hladina udržela na stejné úrovni, podobně jako ve Zlínském kraji nebo na Vysočině. Olomoucká Správa lesů dokonce letos slevila.

"Snížili jsme řádově o desetikoruny cenu borovic a jedlí. Stromky budou tradičně v prodeji na trzích na Výstavišti Flora. Za smrky budeme účtovat 150 korun, za borovice 200 korun a za jedle 500 korun," řekl ČTK ředitel společnosti Roman Šimek.

Některé obchodní řetězce zařadily vánoční stromky k předvánočním slevovým akcím. "Díky různým akčním nabídkám mohou zákazníci stromky pořídit levněji. Například na menším smrku ušetří až 100 korun a na menší jedli až 200 korun," uvedla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Ikea zase přišla s nabídkou pro držitele své klubové karty. Pokud si za pětistovku koupí jedli v Ikea, po vánocích mohou stromek přivézt zpět a na jejich klubové kartě přibude prémie 300 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy