Vadí vám zákon, vyhláška? Napište vládě

ven
16. 3. 2006 17:31
Praha - Začali jste podnikat a zjistili, že stát vám do živnosti zasahuje až příliš? Komplikuje vám nějaká vyhláška život nebo ji považujete za zbytečnou? Můžete to změnit.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Úřad vlády jako jedna z institucí, která má na starosti zjednodušení právního prostředí pro podnikání, na svých internetových stránkách zahájil akci nazvanou "Věnujte 10 minut pro zlepšení právního prostředí v ČR". Jejím cílem je snížit zatížení občanů i podnikatelské sféry plynoucí z regulace a celkově zjednodušit a zlepšit právní prostředí v České republice.

Vyplňte dotazník, vláda vám splní sen

Podnikatelé, ale i běžní občané mohou vyplnit dotazník, ve kterém přesně popíší, který zákon a která jeho pasáž jim vadí, a případné také navrhnou řešení. Úřad slibuje, že na základě těchto podnětů "dojde k přehodnocení zákonů a vyhlášek, které lidé označí za problematické".

Podle Hospodářské komory však jde jen o vládní předvolební kampaň. "Tato aktivita nemůže mít žádný valný dopad na zeštíhlení byrokracie v České republice," říká mluvčí komory Viktorie Plívová.

Vláda o akci primárně informovala právě různá hospodářská a podnikatelská sdružení. "Předpokládáme, že právě z těchto kruhů by mohly přijít zajímavé podněty," říká vedoucí Úřadu Ivan Přikryl. Již předem je prý jasné, že hlavní připomínky budou směřovat k živnostenskému zákonu, obchodnímu právu, k podmínkám při zahájení podnikání, daňovým a finančním otázkám.

Je to jen gesto, říkají podnikatelé

"Vláda již loni schválila harmonogram prací pro jednotlivé resorty, které měly vést ke snížení byrokratické zátěže o 20 procent," říká Plívová. "My bychom raději než takovéto gesto viděli zprávu o tom, jak ty schválené práce pokračují," dodává.

"Doufáme, že do konce léta vznikne jakási statistika toho, kam směřují praktické připomínky občanů k zákonům," říká vedoucí Přikryl.

Podle odborníků by zlepšení právního prostředí mohlo přinést úspory ve veřejném i soukromém sektoru a zvýšit výkonnost hospodářství. Vládě se to však i přes sliby nedaří, tvrdí podnikatelé.

Zde najdete odkaz na průvodce dotazníkem a dotazník Úřadu vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy