V sobotu začíná prodej dálničních kupónů. Za tisíc

pra
28. 11. 2007 16:55
Řidiči zaplatí příští rok opět víc
Foto: CCS

Praha - Od soboty 1. prosince si řidiči mohou zakoupit dálniční kupony na příští rok. Zároveň v tento den začínají kupony také platit.

Podle ministerstva dopravy se řidiči nemusejí bát, že by se sháněním známek měly problém. Do prodeje putuje 5,4 milionu kuponů v různých hodnotách.

"Kupony budou k dostání přibližně na 9300 místech, a to především na pobočkách České pošty, čerpacích stanicích a hraničních přechodech," řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Prodejní místa řidiči poznají podle speciální samolepky.

Cena 10 procent plus

Většina řidičů již počítá s tím, že si za nové dálniční známky v porovnání s letošními připlatí, a to zhruba o deset procent. Roční dálniční kupon pro osobní vozidla totiž přijde místo současných 900 korun na rovnou tisícovku. Pro nákladní vozidla do 12 tun se cena zvýší ze sedmi na osm tisíc korun.

Roční známky i navzdory názvu platí celkem 14 měsíců.

Režim platnosti kuponů se tak vrací do starých kolejí. Řidiči je mohou použít už v prosinci 2007 a také ještě v lednu 2009. Loni se platnost známek pro rok 2006 kvůli zavádění elektronického mýtného o měsíc zkracovala. Majitelé letošních známek mohou dálnice legálně využívat po celý leden 2008.

Kupony na měsíc i na týden

Do prodeje začnou postupně pronikat i kupony s kratší dobou platnosti. Měsíční kupon pro osobní vozy podraží o 30 korun. Řidiči za něj tedy zaplatí 330 korun, týdenní kupon si pořídí za 220 korun, tedy o 20 korun dráž než letos.

Dálniční známka
Dálniční známka | Foto: ÚAMK

Připlatí si i majitelé malých nákladních vozů. Měsíční kupon pořídí za 2000 korun, týdenní za 750 korun.

Kupony vláda naposledy zdražovala v roce 2003, a to s účinností od roku 2004. Výnosy z prodeje známek, které by v roce 2008 měly dosáhnout hodnoty 2,3 miliardy korun, půjdou v plné výši do výstavby, oprav a údržby silnic a dálnic.

"Dálničních kupónů je vyrobeno dostatečné množství a prodejní místa jsou předzásobena," uklidňuje řidiče Hanzelka. Oficiálními distributory známek jsou Česká pošta a společnost ABA.

 

Právě se děje

Další zprávy