V Jeseníkách se rozpoutal boj o větrníky

Tomáš Fránek
23. 2. 2007 0:00
Velké Losiny - Projekt výstavby sedmnácti 150 metrů vysokých větrných elektráren, které mají vyrůst v podhůří Jeseníků, vyvolal vážné rozpory.
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku.
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku. | Foto: Aktuálně.cz

Kromě hádek o hluk a vliv na zdraví obyvatel jde ve sporu také o to, zda výstavba větrného parku za více než miliardu korun pomůže turistickému ruchu v celé oblasti.

A také, zda elektrárny mohou ohrozit zápis Ruční papírny ve Velkých Losinách mezi památky chráněné organizací UNESCO.

Sedmnáct větrných elektráren, které se mají zařadit mezi nejvýkonnější zařízení svého druhu v tuzemsku, má vyrůst asi osm kilometrů od Šumperka mezi Kopřivnou a Hanušovicemi.

Větrné elektrárny mohou ohrozit zapsání ruční papírny na seznam Unesco
Větrné elektrárny mohou ohrozit zapsání ruční papírny na seznam Unesco | Foto: Aktuálně.cz

Čtyři metry stačí

Elektrárny v podhůří Jeseníků mají podle projektu začít pracovat při rychlosti větru čtyři metry za sekundu a vypínají se při rychlosti větru 25 metrů za sekundu.

Náklady na celý větrný park, za kterým stojí podnikatel Jan Kotrle, přesahují miliardu korun a mají je pokrýt i dotace Evropské unie. Podle investora mohou elektrárny kromě toho, že budou vyrábět čistou energii, pomoci přilákat do regionu další turisty.

"Projekt bude sloužit k získávání elektrické ekologické energie a může být postupně i regionální turistickou atrakcí," uvedl investor v oznámení projektu úřadům.

Příkladem má být už fungující větrný park ve dvacet kilometrů vzdálené Ostružné. Tam je totiž farma šesti elektráren v provozu už deset let.

Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku.
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku. | Foto: Aktuálně.cz

 

"Při schvalování stavby jsem sice nebyla ve funkci, ale nepamatuji se na žádné výrazné protesty lidí. Teď musím říct, že je dobře, že se farma postavila. Je to i velká turististická atrakce," uvedla v regionální příloze MF Dnes starostka Ostružné Miroslava Bendeková.

Dvě ano, více ne?

Na první dvě elektrárny už investor získal územní povolení, celý park by chtěl začít stavět v roce 2008.

Zatímco obce, v jejichž katastru mají elektrárny vyrůst, i Olomoucký kraj se stavbou větrníků souhlasí, výrazné připomínky mají například vedení lázeňského města Velké Losiny, Česká inspekce životního prostředí nebo Agentura ochrany přírody a krajiny.

Velké Losiny požadují, aby elektrárny byly postaveny tak, aby nenarušily krajinný ráz celé oblasti a neohrozily tak jednání o zapsání místní Ruční papírny na seznam památek UNESCO.

Město chce prosadit zkušební provoz jedné elektrárny.

Větrné elektrárny jsou alternativním zdrojem energie
Větrné elektrárny jsou alternativním zdrojem energie | Foto: Aktuálně.cz

"Po dokončení výstavby první větrné elektrárny doporučuje provést měření hluku a na základě zjištěných výsledků pak rozhodnout o výstavbě dalších větrných elektráren," napsalo vedení města ve svém vyjádření.

Ptačí nebezpečí

Výrazné námitky k projektu mají také ekologové z České inspekce životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny.

Podle odborníků se totiž nedá vyloučit, že projekt může mít negativní vliv na evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti. V blízkosti parku je například evropsky významná lokalita Králický Sněžník.

Ekologové také požadují, aby investor předložil varianty, ve kterých by snížil výšku větrníků, postavil méně elektráren nebo nepostavil stožáry tam, kde by to znehodnotilo krajinu.

Jeseníky plné větru

V případě větrného parku u Kopřivné nejde o jediný projekt větrných elektráren v Jeseníkách.

Stavět větrníky chtějí investoři také na Bruntálsku. Tři elektrárny by měly stát například v Čakové. Obce Rýžoviště či Václavov u Bruntálu elektrárny na svém území odmítly.

Proti větrníkům v Jeseníkách se už ale vyslovil moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský. Podle něj větrné elektrárny neřeší problém alternativních zdrojů energie a stožáry hyzdí krajinu.

 

Právě se děje

Další zprávy