Už jen každou pátou fakturu vám partner zaplatí včas

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 7. 2012 11:40
Zhruba tři procenta odběratelů platí faktury až dva měsíce po splatnosti
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Schenker

Praha - Tuzemští podnikatelé mají v současnosti jen jednu velkou jistotu: Drtivou většinu faktur jim odběratelé zaplatí až po termínu splatnosti.

Zatímco ještě vloni na konci roku byla v termínu zaplacená téměř každá čtvrtá faktura, v současnosti je to jen o něco více než jedna pětina.

Z červnového šetření Svazu průmyslu a dopravy mezi téměř dvěma stovkami členských firem vyplývá, že pouze 21 procent faktur hradí odběratelé v termínu, přičemž  koncem roku 2011 činil podíl faktur zaplacených v době splatnosti 23 procent.

Podnikatelé jsou smířeni

Sami podnikatelé jsou už s tímto stavem věci smíření: "Za poslední rok došlo k mírnému zhoršení, celkově se ale struktura doby úhrady faktur příliš nezměnila a jde o hodnoty dlouhodobě spíše obvyklé v českém podnikatelském prostředí," uvedl svaz.

Pozdní úhrada faktur je ovšem problém zejména pro malé a střední podniky. Zvyšuje se totiž i lhůta, v jaké nakonec firmy od svých partnerů zaplaceno dostanou. Největší část firem (26 procent) nyní platí faktury ve lhůtě 11-20 dnů po termínu splatnosti. Vloni to přitom bylo mnohem obvyklejší v termínu do deseti dnů.

Stabilní zůstává procento těch odběratelů, kteří faktury platí ve lhůtách 21-30 dnů, 30-60 dnů a více než 60 dnů po splatnosti. V této poslední kategorii jde o procenta odběratelů a tento údaj je zhruba srovnatelný se situací ve Španělsku a Itálii.

 

Právě se děje

Další zprávy