Ústavní soud odmítl stížnost na dálnici přes Pálavu

Tomáš Fránek
2. 10. 2008 14:05
Poslali ji obyvatelé obcí v okolí plánované dálnice do Mikulova

Brno - Pokus o zpochybnění trasy dálnice mezi Brnem a Vídní vedoucí přes Pálavu do Mikulova nevyšel.

Ústavní soudci odmítli stížnost občanského sdružení Nebojsa a jednoho z obyvatel Stanislava Holce. Napadli stanovisko ministerstva životního prostředí, které v rámci posouzení vlivu na životní prostředí souhlasilo se stavbu silnice R52 do Mikulova.

Soudci mají stížnost za neopodstatněnou.

Lidé si v ní stěžovali, že úřad při posuzování trasy zasáhl do jejich práv na příznivé životní prostředí. Tvrdili, že úředníci také porušili jejich právo na ochranu vlastnictví. Ministerstvo totiž podle stížnosti nezjistilo, jaký vliv bude mít stavba silnice přes Pálavu na tržní cenu nemovitostí.

Nejde o svévoli

Ústavní soud ale potvrdili verdikt Nejvyššího správního soudu, který stížnost lidí zamítl.¨

"Závěry soudu nevybočují ze standardů soudní praxe, nelze je považovat ani za nepředvídatelné ani svévolné," uvedli senát Ústavního soudu vedený soudkyní Ivanou Janou.

Podobně jako u stížnosti na rozšíření dálnice D1 se ústavní soudci odmítli s předběžnou otázkou obrátit na Evropský soudní dvůr.Podle nich to v této chvíli není potřebné.

Spory o trasu dálnice do Vídně se vlečou už několik let a před několika dny vedly dokonce k roztržce mezi ministrem dopravy Alešem Řebíčkem a ministerstvem zahraničí. Řebíček totiž na poslední chvíli nedostal od ministerstva povolení podepsat mezinárodní dohodu s Rakouskem, která měla potvrdit to, že dálnice povede přes Mikulov.

Ekologové i zástupci obcí na Pálavě ale dálnici do Mikulova nechtějí, podle nich je výhodnější využít dálnici D2 do Břeclavi a tam se napojit na silnice na rakouské straně hranice.

Ještě jedna stížnost

Vláda proto po tlaku politiků ze Strany zelených letos rozhodla, že kromě silnice R52 přes Pálavu se vybuduje také napojení silnice R55 u Břeclavi na rakouské hranice.

Dnešní verdikt ústavních soudců ale ještě neznamená definitivu pro mikulovskou trasu. Ekologové i lidé z občanských sdružení totiž poslali na Ústavní soud návrh na zrušení územního plánu Břeclavska, kde je dálnice přes Mikulov zakotvena.

O této stížnosti budou rozhodovat plénum, tedy všichni ústavní soudci

 

Právě se děje

Další zprávy