U Brna bude obří továrna na psí žrádlo

Tomáš Fránek
4. 10. 2006 0:00
Brno - Psi či kočky ve střední Evropě budou mít v miskách žrádlo z Česka. Jeho výrobce postaví v Hustopečích novou továrnu.
Pes pana Kašíka štěká za plotem
Pes pana Kašíka štěká za plotem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Touto firmou je jeden z největších světových výrobců krmiv pro zvířata, společnost HILLs Pet Nutrition.

Společnost, která má přes jeden milion zákazníků a svoje závody a pobočky po celém světě, se pro Česko rozhodla jako pro místo, odkud bude obsluhovat trhy ve střední a východní Evropě.

"Vzhledem ke stále stoupající spotřebě granulovaných krmiv ve střední a východní Evropě se společnost rozhodla rozšířit svoje výrobní kapacity. Nová továrna bude postavena blízko zákazníkům a také v místě s dostatečnou surovinovou základnou," uvedla firma ve svém oznámení o investici, které je součástí posouzení vlivu na životního prostředí.

Práce pro zemědělce

Výši investice firma zatím neoznámila, novou továrnu postaví na 160 tisících metrech čtverečních a zaměstná v ní v třísměnném nepřetržitém provozu na 350 zaměstnanců.

Kapacita závodu přitom bude 160 tisíc tun granulovaných krmiv ročně, což je výrazně více, než se dosud v zemi vyrábí. Roční kapacita výroby krmiv pro zvířata v Česku se pohybuje kolem sto tisíc tun.

Firma si Hustopeče vybrala především proto, že bude mít blízko dodavatele kukuřice, která je základní surovinou pro výrobu granulovaného krmiva. "Chceme zaměstnat pracovníky z blízkého okolí, kteří ztratili práci v zemědělství," uvedli zástupci firmy.

Na Břeclavsku je nadprůměrná nezaměstnanost, je tam více než devět procent lidí bez práce. V samotných Hustopečích je ale situace lepší, bez práce je jenom málo přes osm procent lidí.

Britská firma nyní začala celý proces posuzování vlivu továrny na životní prostředí, první výrobní linku by chtěla začít stavět v roce 2008, naplno pak vyrábět o čtyři roky později.

Krmiva pro zvířata lákají

Britská společnost HILLs Pet Nutrition není jediná zahraniční firma, která v Česku investuje do výroby krmiv pro zvířata. Už minulý rok oznámila výstavbu nového závodu za čtyři sta milionů korun česko-španělská společnost Dibaq. Ta svoje výrobky kromě tuzemského trhu dodává do Španělska, Ruska, na Ukrajinu, do Řecka nebo na Maltu.

V případě výroby průmyslových krmiv pro zvířata jde přitom o miliardový byznys. Podle šéfa Unie výrobců krmiv pro domácí zvířata Jiřího Návary Češi a Moravané utratí miliardy korun ročně.

A to ještě lidé v tuzemsku, kteří chovají asi jeden a půl milionů psů, výrazně zaostávají za spotřebou krmiv v západních státech Evropské unie. V Česku je nyní spotřeba proti západní Evropě asi šedesátiprocentní.

HILLs Pet Nutrition je dalším velkým investorem, který si vybral jih Moravy. Domácí i zahraniční investoři tak loni v Jihomoravském kraji investovali více než 7,6 miliardy korun, o 300 milionů korun méně než v roce 2004.

V rámci 32 projektů by mělo v následujících letech vzniknout přes 5000 pracovních míst. Kraj je právě v počtu projektů nejúspěšnějším v Česku.

Nový závod bude v průmyslové zóně na okraji Hustopečí, kde už skladovací sila společnost Belegra Agropol a kde svůj závod na výrobu bioetnanolu za více jak jednu miliardu postaví společnost Korfil.

Lihovar ročně zpracuje téměř 270 tisíc tun obilí a vyrobí kvasný bezvodý líh - bioetanol v objemu sto milionů korun. Závod společnosti Korfil by měl začít fungovat v příštím roce, práci by tam mělo najít asi osmdesát lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy