Tuzemský průmysl nabral v lednu raketové tempo

Ekonomika Ekonomika
11. 3. 2011 10:04
V průmyslu nyní pracuje o 4 procenta více lidí než před rokem
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Fránek

Praha - Prosincové zpomalení růstu tuzemského průmyslu bylo jen dočasné. V lednu už zase průmyslová výroba meziročně rostla o 16,9 procenta.

Informaci zveřejnil Český statistický úřad.

Jako tradičně k tomu napomohla hlavně výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 3,4 procenta. Například automobilová výroba vzrostla meziročně o více než třetinu, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o čtvrtinu a výroba elektrických zařízení o třetinu.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů český průmysl proti loňskému lednu vzrostl o 14,1 procenta. Letošní leden měl ve srovnání s tím loňským o jeden pracovní den více

Skoro o pětinu více nových zakázek

Práce pro průmysl stále přibývá. Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 19,2 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v lednu meziročně vyšší o 18,1 procenta a z přímého vývozu podniků o 20,1 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách meziročně vzrostly o 16,6 procenta, uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců se v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně zvýšil o 4,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců byla meziročně vyšší o čtyři procenta a činila 24 399 korun.

Právě to, že stále přibývá nových zakázek a dokonce se v průmyslu zvyšuje zaměstanost považuje analytik ČSOB Petr Dufek za nejdůležitější. "Teď už jen zbývá čekat, kdy se na úspěch průmyslu začnou ve větší míře nabalovat služby, aby se růst ekonomiky zrychlil a vytvářel celkově více nových pracovních míst," uvedl. pro agenturu ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy