Tradiční značka instantních pokrmů Vitana je na prodej

Ekonomika Ekonomika
17. 1. 2014 9:50
Případné zájemce obesílá americká investiční banka Lazard, Vitana patří Norům

Praha - Tradiční česká značka instantních potravin Vitana, která patří norské skupině Orkla, je na prodej. Případné zájemce už obesílá americká investiční banka Lazard, která prodej pro Nory organizuje. Hotovo by mělo být do poloviny letošního roku, informuje deník MF Dnes.

Zástupce norské společnosti informace přímo komentovat nechtěl. "Nemůžeme komentovat spekulace ohledně prodejů a akvizic, protože jsme společnost listovaná na norské burze," uvedl viceprezident pro korporátní komunikaci Hakon Mageli.

Nicméně možné změny v regionu podle MF Dnes nepřímo připustil s odkazem na prezentaci pro investory ze září loňského roku. "V té jsme konstatovali, že naše východoevropské byznysy nedosahují kritické velikosti a že budeme revidovat naše strategické možnosti," dodal neurčitě.

Vitaně v Česku už několik let po sobě klesají tržby, nadále se však drží kolem dvou miliard. Čistý zisk se jí v roce 2012 meziročně snížil na polovinu. Slabým místem jsou zejména prodeje v Česku, zatímco vývoz jí meziročně mírně roste, tržby z domácího trhu klesly v roce 2012 asi o sedm procent.

Společnost zaměstnává ve třech výrobních závodech v Česku zhruba osm set lidí. Předpokládaná prodejní cena se podle odhadů a spekulací z trhu pohybuje kolem 800 milionů až jedné miliardy korun.

O zájemcích se zatím pouze spekuluje. Podle MF Dnes se hovoří například o chorvatské Podravce, o potravinových obrech Unileveru, Nestlé či rakouské potravinářské společnosti Vivatis.

Trh takzvaných sušených potravin v Česku dlouhodobě klesá, podle dat výzkumné společnosti GfK asi o pět procent ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy