Topolánek chce zrušit podporu stavebního spoření

mch
4. 1. 2008 7:34
Zatím ale neupřesnil jak.
Topolánek je připraven omezit podporu spoření.
Topolánek je připraven omezit podporu spoření. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Mirek Topolánek hodlá ještě letos zrušit podporu stavebního spoření. Jak přesně si to ale představuje, zatím neupřesnil.

"Zrušíme podporu na stavební spoření? Já jsem na to připraven. Dávno už to nemá charakter stavebního spoření," řekl Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Největší vládní strana ve volebních slibech slibovala, že zjednoduší daně. A jednou z daňových výjimek je právě zvýhodnění stavebního spoření.

Jak upozorňuje deník, tak by zrušení přímých daňových dotací bylo velmi riskantní. Lidé by totiž začali na poslední chvíli sjednávat stavební spoření a stát by jim pak musel státní podporu ještě po několik dalších let vyplácet.

"Okamžité zrušení státní podpory by stavební spoření položilo. O zrušení daňových úlev na stavební spoření a hypotéky budeme diskutovat, dokážu si je představit," řekl deníku ministr financí Miroslav Kalousek.

V roce 2003, když vláda Vladimíra Špidly omezila podporu, tak rok před změnou se uzavřelo rekordních 2,5 milionu nových smluv a státní podpora vzrostla o dvě miliardy.

Čtěte také:
Stavební spoření se vyplatí, i když chcete úvěr na byt
Letos přibylo 383 tisíc smluv o stavebním spoření

 

Právě se děje

Další zprávy