Tisíce cizinců ztrácí v Česku práci. Míří do ilegality

Karel Toman
8. 1. 2009 20:01
Cizinci jsou při propouštění jedni z prvních, kteří musí odejít
Předpokládaná povolená rychlost nad údolím Berounky bude 100km/h.
Předpokládaná povolená rychlost nad údolím Berounky bude 100km/h. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zlín/Mladá Boleslav - Není o tom pochyb. První kvartál nového roku přinese novu vlnu propouštění a nezaměstnaných.

Obávají se toho hlavně pracovní agentury, protože právě jejich zaměstnanci jsou při propouštění "první na ráně". Většinou jde přitom o cizince, pro které znamená ztráta zaměstnání vážný životní problém.

A podle odborníků na migraci zůstane nakonec velká část propuštěných cizinců pracovat v Česku ilegálně. Rozsah problému lze přitom těžko odhadnout.

Na vlastní kůži pocítila propouštění třeba ostravská agentura Zetka Auto, která se specializuje na "zapůjčování" pracovníků v automobilovém průmyslu.

Když mladoboleslavská škodovka propustila na podzim 1500 lidí, ztratila tato agentura třetinu tamních kontraktů a smlouvu neprodloužila několika stovkám lidí. Velkou část z nich tvořili právě cizinci.

Kam půjdou? To nikdo neví

"Jen tady v Boleslavi už škodovka propustila hodně mých krajanů," potvrzuje Vu Nguyen, Vietnamec žijící v Mladé Boleslavi. "Další mají práci jen do března a pak je agentury plánují přesunout někam jinam. Kam, to zatím neví."

Jaká je v agentuře Zetka situace dnes? "Střídavě oblačno," naznačuje její právník, který si nepřál být jmenován. "Teprve začíná rok. Bude ještě chviličku trvat, než se škodovka k něčemu rozhoupe."

Mnohé však nasvědčuje tomu, že agentury budou propouštět dál. "Teď v lednu to nejspíš bude pokračovat. Koncem roku už jsme od zástupců Škoda Auto slyšeli, že počet agenturních zaměstnanců budou chtít snížit až na nulu," sdělila Aktuálně.cz Pavla Dufková, která má na mladoboleslavském úřadu práce na starosti pracovní trh.

To potvrzuje i Milan Košdy z personální agentury Sodat, který zároveň zastupuje Asociaci pracovních agentur. "Při propouštění je snazší sáhnout nejprve po externím pracovníkovi než po vlastních pracovnících," vysvětluje.

"Informace o tom, že podnik ukončuje spolupráci s personální agenturou, oficiálně nemáme. Víme ale, že se to děje," naznačuje také například vedoucí odboru trhu práce při úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová, že také na Zlínsku zatím dopad propouštění na místní obyvatele tlumí právě propouštění agenturních zaměstnanců. "A některé podniky už naznačily, že další propouštění může přijít v lednu," dodává.

Propuštění cizinci se přitom často nacházejí ve velmi těžké životní situaci. Často si na cestu do Česka půjčili peníze a zadlužili sebe i rodinu. Po ztrátě zaměstnání musejí zpět domů, aniž by dluh splatili, hrozí vyhoštění.

Mnoho z nich tu přesto raději zůstane ilegálně. Někteří odborníci z toho viní stát a personální agentury.

Je to podfuk před zákonem

"Je to tak trochu podfuk na zákoník práce," je přesvědčený například Pavel Čižinský z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva.

"Zaměstnanci totiž neuzavírají smlouvu přímo se zaměstnavatelem, ale s agenturou. Navíc jen na dobu, na kterou bude u firmy pracovat. Nemá tedy přímý pracovní vztah k firmě, ale jen k agentuře a když mu pak firma řekne, ať nechodí, agentura ho propustí," vysvětluje Čižninský, podle kterého jde o pracovně právní vztah spadající svou povahou "do devatenáctého století."

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Rozsah tohoto problému jde přitom jen těžko odhadnout. Propuštění cizinci totiž podle Čižninského většinou nemají schopnost sami vyhledat pomoc. Navíc jim v tom po ztrátě zaměstnání brání jejich status "nelegála."

"Zákon je zkrátka příliš přísný a sešup do právních problémů je pak pro tyto lidi rychlý. Pokud člověk nemá co do úst, jídlo si nějak opatřit musí," naznačuje možné potíže Čizninský.

Stovky lidí, kterým hrozí bezvýchodná situace, jsou přitom často koncentrovány ve velkých ubytovnách na perifériích měst. Například v Malesicích na Plzeňsku, které mají šest set obyvatel, v bývalém zámku bydlí čtyři stovky pracovníků z ciziny. Jejich hromadné propuštění pak podle úřadů může představovat bezpečnostní riziko.

Například mladoboleslavský magistrát po podzimní vlně propouštění ve škodovce spolu s úřadem práce, ministerstvem vnitra a cizineckou a městskou policií spustil projekt na kontrolu bezpečnosti ve městě.

Jeho součástí bylo mimo jiné nakoupení dvacítky bezpečnostních kamer a posílení městské policie.

Problém se už zdaleka netýká jen velkých průmyslových oblastí. "Ano, bydleli tu Mongolové, ti tu ale skončili v září. Kde jsou? To nevím," tvrdí například správce ubytovny v Kroměříži, kde bydleli dělníci pracující v Kazeto Přerov. Podle Čižinského si proto propuštění cizinci zaslouží od státu větší pozornost a vstřícnost.

 

 

Právě se děje

Další zprávy